Vučić sa Valsom: Brine me destabilizacija Balkana

Vesti 15. sep 201611:59 > 15:49
Izvor: Tanjug / Vlada Srbije

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas u Parizu sa francuskim premijerom Manuelom Valsom. Vučić je istakao da je njegov najveći strah destabilizacija Balkana i da je zbog toga važna uloga Francuske u regionu i podrška evropskim integracijama Srbije.

„Francuska podržava Srbiju na evropskom putu i želi da učestvuje u vašem ekonomskom napretku“, istakao je Vals i dodao da je neophodno ojačati odnose dve zemlje, s posebnim osvrtom na ekonomsku saradnju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučić je rekao da je Srbiji neophodan što veći broj francuskih kompanija i da je sada pravi trenutak za ostvarenje nove ere u razvoju ekonomskih odnosa dveju zemalja, o čemu će razgovarati i sa francuskim investitorima na sastanku koji je će biti održan u Beogradu u novembru ove godine.

„Kada smo se pre dve godine prvi put sreli, Srbija nije bila ekonomski jaka. Sada jeste“, zaključio je premijer Vučić i obavestio francuskog kolegu o ekonomskim reformama, koje su u poslednje dve godine sprovedene u Srbiji.

On je istakao da više nije zabrinut za ekonomski napredak Srbije, već da je njegov najveći strah destabilizacija Balkana i da je upravo zbog toga veoma važna uloga Francuske u regionu i njena podrška evrintegracijama Srbije.

Vals je preneo želju francuskog predsednika Fransoa Olanda da u što skorije vreme poseti Srbiju, i istakao da bi to bio dobar početak nove etape u razvoju ekonomske saradnje i privlačenja što većeg broja srednjih preduzeća da investiraju u Srbiji.

Dogovor o tablicama u interesu obe strane

Vučić je izjavio da je dogovor srpske i kosovske delegacije o registarskim tablicama u interesu obe strane i da time nisu umanjena prava Srba na Kosovu.

„Mislim da je važno da guramo dalje stvari u dijalogu s Prištinom“, rekao je Vučić novinarima u Parizu, gde je u trodnevnoj poseti, ocenjujući da su to bitne stvari koje šalju dobre signale regionu.

Vučić je izjavio da je dogovor koji je juče postignut u Briselu u okviru sporazuma o slobodi kretanja u interesu i Srba i Albanaca.

„Nastavićemo da s našim tablicama idemo na našu teritoriju, tako to mi smatramo, oni to smatraju drugačije, ali ćemo uz određene stikere imati više njihovih vozila, za koje sam siguran da donose dobro nama jer ćemo moći da prodamo više naše robe Albancima, ali istovremeno ništa nismo izgubili od prava za Srbe koje smo imali ranije“, kazao je Vučić.

Premijer Srbije je rekao da su odnosi u regionu tema svuda, i u Francuskoj koja „dobro procenjuje događaje na Balkanu“.

„Pravilno smo postupili što nismo odgovorili na najteže uvrede koje su dolazile iz okruženja. Izrazio sam zabrinutost za određene stvari, ali rekao sam da to možemo da prevaziđemo na miran civilizovan način“, kazao je Vučić.