Neonacisti nisu još ni tražili dozvolu za skup u Beogradu

Vesti 14. sep 201618:55 > 19:18
N1

Na društvenim mrežama pojavili su se pozivi na tzv. Srpski marš 1. oktobra u Beogradu. Iza poziva stoji neonacistička organizacija Nacionalni srpski front koji, kako saznaje N1, još nije zatražio dozvolu policije za održavanje tog skupa.

Ono što je sigurno je da će na ulicu izaći domaći antifašisti kako bi, kao i 2007. i 2008, poslali poruku da netrpeljivost i agresija prema drugom i drugačijem u Srbiji nisu dobrodošle.

Promoteri anti-civilizacijskih ideja ponovo žele da marširaju Beogradom. Nacionalni srpski front, kako sebe nazivaju, sledbenici su ideja Gorana Davidovića, lidera zabranjenog Nacionalnog stroja, čije poruke redovno retvituju.

Dok se Davidović od srpskog pravosuđa krije u Trstu, njegovi sledbenici su registrovali novu organizaciju i nameravaju da sprovedu stari plan o organizaciji tzv. Srpskog marša.

“Ako je taj skup prijavljen treba ga zabraniti ako nije, treba sprečiti njegovo održavanje. To je očigledno pro-fašistička organizacija”, kaže poslanik Nove stranke Zoran Živković.

“Ukoliko su se oni registrovali na način da nisu ništa od svojih aktivnosti naveli kao nešto što bi kršilo Ustav RS, nema razloga da budu neregistrovani ili zabranjeni. Znači, samo način na koji se oni ponašaju će dovesti do toga”, poručuje Dragan Šormaz iz SNS-a.

Da li će policija dozvoliti skup ekstremne desnice, još nije poznato.

“Rodoljublje i nacizam nije isto. Rodoljublje je prava stvar a nacizam je jedno istorijsko zlo koje uvek treba osuditi i zabraniti svaki njegov savremeni pojavni oblik kao što je neo-nacizam. Kod Srba toga nema”, ističe lider Dveri Boško Obradović.

Oni kojima nije dovoljno da veruju da kod Srba toga nema jesu domaći antifašisti koji će kao i 2007. i 2008. pokazati otpor idejama o superiornoj rasi i naciji i agresiji prema drugima i drugačijima.

“SUBNOR, Savez antifašista i Udruženje za istinu o NOB-u, sa predstavnicima sve tri organizacije je pričano i dogovoreno da oko 20. septembra organizujemo javni skup na koji će biti pozvani svi beogradski antifašisti i antifašistkinje da zajedno dogovorimo kako ćemo ovaj put sprečiti neonaciste da marširaju Beogradom”, kaže aktivista Ratibor Trivunac.

“Šta će država uraditi to je na njoj. Mi nismo država, mi smo obični građani koji ne žele da ljudi koji slave Hitlera i Musolinija prave svoje skupove u Beogradu”, dodaje Trivunac.

Koliko je država sposobna da iskoreni vaskrsli fašizam u Srbiji, govore i činjenice da joj je trebalo šest godina da zabrani Nacionalni stroj, dok njegovom vođi i dalje pokušava da presudi za (ne)dela počinjena još 2007. godine.