Šabić: Izvesna etiketa da prikrivamo ratne zločine

N1

"Ne znam od koga Tužilaštvo želi da sakrije te podatke. To su notorno poznati podaci. Jedina posledica neprijatna, to je da će steći etiketu države koja prikriva izvršioce ratnih zločina", kaže Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, govoreći o tužbi protiv njega zbog naloga da se dostave podaci o osumnjičenom za ratne zločine.

Republičko javno Tužilaštvo podnelo je Upravnom sudu tužbu protiv Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića navodeći da on svojim radom ugrožava Vojsku Srbije i nacionalnu bezbednost.

Povod za tužbu je nalog Poverenika upućen ministarstvu odbrane 14. marta ove godine u kojem traži da se Fondu za humanitarno pravo dostave podaci Nikoli Mićunoviću, nekadašnjem komandantu 113. Vojno-teritorijanog odreda Đakovica, za koga postoji sumnja da upleten u izvršenje ratnih zločina, a protiv koga je Interpol raspisao poternicu.

Šabić kaže da je on tražio informacije o službovanju pomenutog čoveka.

„Informacije o tome da li se u određenom periodu nalazio na određenom prostoru koje se vezuje za izvršenje ratnih zločina“, kaže Šabić.

Šabić dodaje da Poverenik nikada ne traži informacije za sebe, nego odlučuje o pravu nekoga da dobije informacije.

„Odlučuje o pravu svakog. Svejedno je da li je tražilac novinar, NVO…morao sam da postupam po žalbi. Informacije koje se traže, o državnom službeniku, su od javnog zlačaja. Bez obzira na tvrdnju Tužilaštva da je to državna tajna, u našem zakonu kaže da i kada su označene kao tajna, a sprečile bi otkrivanje neke nezakonitosti, ne smatraju se tajnim podacima. Još jedna stvar. Da bi neka informacija bila klasifikovana kao tajna, postoji zakonom predviđena procedura. Ta procedura nije poštovana. I konačno, u zakonu je ovlašćenje poverenika da kada proceni da je interes javnosti pretežan u odnosu na činjenicu da je nešto tajna, može da naloži da se opozove tajna“, kaže Šabić.

„Jedina posledica etiketa države koja skriva ratne zločine“

Šabić kaže da ne zna od koga Tužilaštvo želi da sakrije podatke.

„To su podaci koji su sadržani u optužnici. To su notorno poznati podaci, neki su se pojavljivali u novinama. Jedina vrlo neprijatna posledica, to je da će steći etiketu države koja prikriva izvršioce ratnih zločina“, kaže Šabić.

Poverenik dodaje da ideja da država pomaže nekome prikrivanjem informacija je neodrživa, već samo može da mu odmaže.

„Državna tajna je podatak zbog čijeg bi odavanja nastupile teške, neotklonjive posledice za Republiku Srbiju. Rešenje poverenika je konačno, obavezujuće, i izvršno“, kaže Šabić.

Kaže da to nije fer ni prema optuženom, pošto samo pojačava sumnje iako on nije kriv, nego nevin dok se ne dokaže suprotno.

„Ako neko želi da pomogne ljudima, treba na način koji je zakonom dopušteno. Ono što je izvesno to je etiketa da prikrivamo izvršene ratne zločine. To državi ne treba, to je kontraproduktivno. Sama rečenica trajna i neotklonjiva šteta…Zašto mi to sebi radimo? Ministarstvo je moglo jednostavno da ne da informacije“, rekao je Šabić.

Dodaje da u tužbi protiv njega nije jasno koje je tačno on zakone prekršio, i dodaje da ne vidi kako ugrožava nacionalnu bezbednost svojim radom.

„Slučaj veštaka sa nepostojećeg univerziteta“

Šabić je pomenuo još jedan slučaj. Radi se o veštaku koji je izvršio veštačenje na hiljadama predmeta, a nedavno je utvrđeno da postoje ozbiljni problemi sa diplomom.

„Poverenik je naložio gradskom zavodu za veštačenje da se objavi spisak slučajeva gde je veštak veštačio. Kvalifikacija je dovedena u pitanje,postoji više nego osnove sumnje. Poverenik je naložio da Zavod da dostavi podatke, Zavod ne da. Nijedan od organa ne interveniše zbog višestrukog kršenja zakona“, kaže Šabić.

Dodaje da je onda juče dobio zahtev iz Tužilaštva da dostavi spise jer Tužilaštvo preispituje mogućnost da podigne tužbu za poništenje rešenja.

Šabić dodaje da je poverenik dobio oko 720 tužbi, od kojih 190 državni organi.

„Tužilac je u prethodnih 11 godina podneo 9 tužbi, a u poslednjih mesec dana 11.  Jedan posto tužbi je uspelo“, kaže Šabić.