Otvaranje dosijea – neispunjeno obećanje svake vlasti

Vesti 11. dec 201414:25 > 14:30
N1 info

Država Srbija bi trebalo da se zakonom odredi prema tajnim dosijeima, odnosno da definiše ko može imati uvid i u koje informacije, istaknuto je danas u Beogradu na skupu o otvaranju tajnih dosijea.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić istakao je da se nakon što se država odredi da li je potreban zakon, otvara niz konkretnih pitanja – šta bi se iz dosijea moglo videti, da li samo oficijelni funkcioneri službi, ili i saradnici.

„Moramo imati jasne kriterijume šta hoćemo – hoćemo li da javnosti budu dostupna imena plaćenih funkcionera službe – hoćemo ili nećemo, hoćemo li da otkrijemo mrežu saradnika – hoćemo ili nećemo, ali ako hoćemo to moramo upisati u zakon“, izjavio je on.

„To je potpuno drugačiji kontekst. Neko ko je radio za pare i za pare kršio ljudska prava na lakši ili teži način, ili neko ko je bio ucenjen ili neko ko je verovao da se na taj način bori za bezbednost zemlje je nešto treće“, kazao je Šabić.

On je kazao da je „činjenica da je reč o ogromnoj bazi podataka koja bez sumnje, pored ostalog sadrži i obilje informacija o grubom kršenju ljudskih prava uključujući najstrašnije zločine – likvidacije“.

Šabić je naveo da ne postoji valjana pravna prepreka da neko vidi svoj dosije koji je neko vodio bez valjanog razloga i pravnog osnova.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) kazao je da je potrebno otvaranje dosijea u zemlji u kojoj se sprovodi restitucija i rehabilitacija.

„To je preduslov da bi se ta dva procesa adekvatno sprovela. I još jedan od procesa koji je nekako zagubljen poslednju deceniju, deceniju i po je proces lustracije koji se oslanja takođe na otvaranje dosijea“, naveo je on.