Lukić: Nastavak suđenja Perišiću 11. oktobra

Vesti 06. sep 201618:19 > 18:22
Podeli:
Izvor: N1

Suđenja bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, koji je optužen za odavanje poverljivih informacija, trebalo bi da počne 11. oktobra u Višem sudu.

Uz Perišića su optužene još dve osobe, Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, a odbrana ponovo traži da suđenje bude otvoreno za javnost.

„Predmet je još uvek pod velom tajnosti a prvostepeni sudija treba da oduči i o našem zahtevu da što više bude otvoren za javnost“, rekao je agenciji Beta Perišićev pravni zastupnik Novak Lukić.

On je dodao i da bi „nastavak suđenja Perišiću trebalo da počne 11. oktobra“.

Suđenje bivšem načelniku Generaštaba Vojske Jugoslavije je više puta odlagano, a poslednji put 5. jula, jer Viši sud nije bio spreman da vodi postupak zbog obimnosti predmeta i kratkog vemena za upoznavanjem dostavljenih spisa iz Apelacionog suda.

Perišić je uhapšen marta 2002. u motelu na periferiji Beograda, pod sumnjom da je odavao poverljive informacije američkom diplomati Džonu Nejboru.

Postupak protiv njega prvo je, te godine, vodilo bivše vojno tužilaštvo a zatim je proces prelazio na druge instance, u zavisnosti od menjanja sudskog sistema.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, koji je u međuvremenu nekoliko godina proveo u Haškom tribunalu gde je oslobođen optužbi, više puta je negirao krivicu u slučaju odavanja poverljivih informacija.

Vojno tužilaštvo podiglo je optužnicu 30. septembra 2002. zbog „odavanja poverljivih informacija“ američkom diplomati.