EU s pažnjom prati dešavanja oko "špijunske afere"

Vesti 04. sep. 201621:32 > 21:40
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Evropska unija s pažnjom prati najnovija dešavanja na relaciji Beograda i Zagreba i očekuje rešavanje najnovijeg problema nastalog zbog hapšenja osobe osumnjičene za špijunažu, rekli su nezvanično izvori Danasa u diplomatskim krugovima.

Reakcije iz Brisela, kako piše lista, možda bi se mogla očekivati kada se bude raspolagalo sa više zvaničnih i potvrđenih informacija, što trenutno nije slučaj.

Brisel od obe države očekuje da sva otvorena pitanja rešavaju kroz konstruktivan bilateralni dijalog i uz međusobno poštovanje.

 Ipak, postavlja se pitanje ima li novonastala situacija veze sa insistiranjem Hrvatske na tome da Srbija izmeni zakon kojim se uspostavlja takozvana univerzalna nadležnost nad procesuiranjem ratnih zločina. Pojedini mediji tvrde da je osumnjičeni „prodavao“ Hrvatima poverljive kontraobaveštajne podatke na osnovu kojih je podignuto devet optužnica za ratne zločine protiv pripadnika srpskih snaga.

Glavni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm za Danas kaže da jedno s drugim nema direktne veze, jer još uvek nema preciznih podatke o čemu se zapravo radi, iako se ovaj problem može svrstati u korpus otvorenih pitanja dve zemlje.

“Hapšenja je bilo i ranije i u Hrvatskoj i u Srbiji, ali uglavnom za ratne zločine. Ovde je, bar prema postojećim informacijama, reč o špijunaži. Više informacija se može očekivati sutra. I ovo je jedna od pojava koja je izazvana odnosima dve zemlje koji traju već šest meseci”, kaže Švarm.

On ne očekuje reakciju i pritisak Brisela na Zagreb i Beograd, iako verovatno birokrate prate šta se dešava, jer još, kao kaže, nije pređena linija verbalnog sukobljavanja.

“Srbija je izabrala najdrastičniji način za rešavanje situacije u kojoj je, prema onome što su zvanični podaci i onome se može videti u medijima, uhapšeno lice zbog sumnje na špijunažu”, kaže za Danas advokat Đorđe Kalanj koji je branio Božidara Kulišića, koji je 2001. takođe uhapšen zbog sumnje na špijunažu i koji je tokom postupka preminuo.

Prema rečima Kalanja, krivično delo špijunaže ima veze sa politikom između dve države.

“Bilateralni odnos između zemalja određuje da li će se u rešavanju nastale situacije ići putem procesuiranja uhapšenog lica pred sudom ili će se ići ka drugim merama koje podrazumevaju diplomatsko rešavanje problema, proterivanjem, dogovorom ili upućivanjem diplomatskih nota i svega što podrazumeva diplomatski odnos dve zemlje. S obzirom na to da je uhapšeni i državljanin Srbije, proterivanje nije moguće i vidimo da je Srbija ušla u procesuiranje uhapšenog i objavljivanje te vesti u medijima, što je najdrastičniji put rešavanja problema”, objašnjava Kalanj.