Porodica osumnjičenog špijuna u šoku: Neko mu je podmetnuo

Vesti 04. sep 201617:55 > 19:10
N1

A ko je čovek za koga slovi da je optužen za špijunažu. Čedo Čolović od devedestih godina živi u Ugrinovcima pokraj Beograda. Njegova porodica je i dalje šokirana optužbama da je špijunirao za Hrvatsku. Kažu, neko mu je to podmetnuo. Ipak, meštani su uvereni da u svemu ima istine.

Ekipa N1 danas je posetila Ugrinovce.

Prtljag s kojim je pre dva dana želeo u Hrvatsku ostao je u sobi. Ispreturan sa stvarima s kojima je dve decenije živeo u ova četiri zida. Tokom pretresa policija je bila fina, kažu Čolovićeva rođena sestra, njen suprug i sin. Ipak, inspektori ih nisu uverili da pod istim krovom žive sa osumnjičenim špijunom.

“Nekad ne možeš svojim očima – jednom vjerovati, jednom nevjerovati! Razumete šta hoću da kažem? Ja mislim 99,9 da to ne može biti istina. Ali, čujte, ja ne znam. Ili su oni njemu možda namestili neki razgovor, šta je to bilo, ja to ne znam, ne mogu ja sad napamet da govorim, eto”, kaže nam sestra osumnjičenog Anka Borković.

Iako je bio oficir – o ratu – kažu nije govorio. Opisuju: proleće i leto je provodio u rodnoj Hrvatskoj, dane u Srbiji uz knjige i ukrštenice, ponekad u šetnji i kladionici. Nejasno im je kako neko nedruželjubiv može biti obaveštajac. Još manje razumeju kako je moguće da im je pre advokatice vest da je uhapšen u petak popodne na vratima kuće saopštila novinarka jednog tabloida.

“Ona kaže meni, ovaj – on je uhapšen! Zašto uhapšen, šta je uhapšen? Kaže – on se bavio špijunažom!”, kaže nam zet Milan Borković, zet.

Komšiluk je – zbog medijske pažnje – nerzvozan. Svi u ulici su jednoglasni – kažu – sa novinarima lešinarima ne razgovaraju.

Prva komšinica je kratko, sa balkona, dobacila da je Čolović fantastičan, dok su nas druge komšije upućivale da produžimo dalje. Jedan od njih je čak pripretio da će na ekipu N1 da pusti psa.

U centru Ugrinovaca od kamera ne beže, jer medijima veruju. Istraga i sudski postupak ih ne zanimaju, jer su sigurni: sve što je objavljeno je istina.

Inače, u ovo beogradsko naselje u kojem živi 11 hiljada ljudi Čolović se doselio 1993. kao penzionisani vojni invalid. Nema ženu i decu, niti je posle rata bio zaposlen.