Samohrana baka traži pomoć za unuku

Vesti 04. sep. 201616:43 > 19:27
Podeli:
Izvor: N1

Profesorka srpskog jezika u penziji Zorka Čeliković iz Jagodine, sama je izvela na put troje unuka. Samohrana baka je posle razvoda ćerke preuzela brigu o Miljani, Jeleni i Marku. Svi su fakultetski obrazovani.

Marko je nezaposleni profesor, Miljana je učiteljica a najmlađa unuka, 22- godišnja Jelena, primljena je na master studije viole, prestižne muzićke akademije u Kelnu, ali je pitanje da li će tamo i otići, jer njena baka Zorka nema novaca da joj to omogući.

“Prijemni ispit je polagala u Kelnu gde ih je bilo 800 i ona nije očekivala da će uspeti. Međutim, ona je primljena. Četvoro su primljeni i ona je primljena. Ja molim ljude da mi pomognu, bar neku pomoć da bi Jelena otišla te dve godine mastera da završi u Kelnu, da stekne neko veće obrazovanj. Ako ne mogne, ja ću s nekom mukom u Beograd”, kaže baka Zorka.

 Jagodina do sada nije prepoznala potencijal talentovane sugrađanke ali najavljuju da će se to sada promeniti. “U skladu sa svojom mogućnostima trudićemo se da njoj obezbedimo što lagodnije studiranje”, kaže zamenica gradonačelnika Jagodine.

“Do pre tri god sam držala časove srpskog jezika ali sada više ne mogu sa svojih 76 godina. Moja Jelena kaže ovako: Bakana, kad tražiš pomoć samo kaži da ću ja tamo raditi, meni treba početak dva-tri meseca da mi pomognu”, kaže baka ističući da je želja njene unuke da se posle mastera vrati u zemlju.

Jelena je sada u Nemačkoj na sedmodnevnim konsultacijama.

Samo za smeštaj na studijama u Kelnu Jeleni će biti potrebno 300 evra mesečno, a njena baka ima penziju od 274 evra mesečno i još dvoje unuka u Jagodini.