Saslušan osumnjičeni za špijunažu, određen mu pritvor

Vesti 04. sep. 201610:18 > 17:02
Podeli:
Izvor: N1

Viši sud u Beogradu odredio je danas pritvor do 30 dana Čedu Čoloviću koji se sumnjiči za špijunažu u korist Hrvatske.

Tužilac je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložio određivanje pritvora i zbog toga da ne bi ponovio krivično delo, zbog uznemiravanja javnosti, kao i činjenice da je za to krivično delo predviđena kazna zatvora veća od 10 godina. 

U toku dana, sudija je doneo rešenje kojim je protiv okrivljenog odredio pritvor do 30 dana, precizirala je portparol suda Tanja Koljenšić.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je u petak, 2. septembra, saopštilo da je osoba koja je uhapšena u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA), osumnjičena za špijunažu i da je reč o osobi koja ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske. 

U saopštenju je navedeno da je do 1990. godine osumnjičeni živeo i radio u Hrvatskoj, a da mu je posle toga mesto prebivališta u Srbiji. 

Beogradski mediji juče su preneli da se osumnjičeni zove Čedo Čolović (57) i da je nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske Krajine. Prema pisanju Večernjih novosti, Čolović je Hrvatskoj prodavao poverljive vojno-obaveštajne podatke, na osnovu kojih je protiv srpskih vojnika i oficira podignuto oko devet optužnica za ratne zločine. 

On je uhapšen u okolini Beograda, dok se spremao da pobegne u Hrvatsku, pošto mu je javljeno da je otkriven, objavili su mediji. 

Rodom je iz sela Tepljuha kod Drniša, a prebivalište mu je u Beogradu. U Srbiju je došao kao izbeglica u avgustu 1995. godine u vreme hrvatske vojno-policijske operacije „Oluja“.