Hoće li referendum u BiH biti tema u srpskom parlamentu?

Vesti 03. sep. 201617:54 > 18:14
Podeli:
Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Stav zvaničnog Beograda da ne podrži održavanje referenduma izazvao je oštre reakcije pojedinih stranaka u Srbiji - Dveri i DSS zatražili su da to bude tema posebne sednice Skupštine Srbije.

Kakav je stav vladajuće SNS o održavanju sednice na kojoj bi se raspravljalo o referendumu u Republici Srpskoj danas nismo uspeli da saznamo. Ipak, čini se da su male šanse da ta tačka bude na dnevnom redu parlamenta s obzirom na to da takav predlog nema podršku ni među opozicionim partijama.

Radikali i SDS navode da ne vide smisao takve sednice.

„Zašto bi se sada Narodna skupština o tome izjašnjavala? Narodna skupština treba da se izjašnjava ako neko počne da ugrožava Republiku Srpsku zato što je održala referendum“, kaže lider radikala Vojislav šešelj.“Mislim da bi trebalo što manje da se mešamo u nadležnosti institucija u BiH a to važi i za RS, jer ćemo onda, ako to budemo radili, dobiti i od medjunarodnih institucija zahteve da se što više i više mešamo u političke procese u BiH što na kraju može biti kontraproduktivno“, navodi predsednik SDS-a Boris Tadić.

Referendum o Danu Republike Srpske zakazan je za 25.septembara reakcija je stigla i od visokog predstavnika za BiH Valentina Incka koji je istakao da se predsednik Srpske Milorad Dodik igra vatrom i da bi održavanje referenduma doprinelo destabilizaciji Bosne i Hercegovine.

U intervjuu Politici Valentin Incko navodi da se niko ne protivi pravu Republike Srpske da ima službeni Dan koji bi bio u skladu sa Ustavom te zemlje. Izjašnjavanje o tome na referenfumu bilo bi, kaže, negiranje autoriteta institucija i bilo bi mudro da vlast Republike srpske odluči da ne održi referendum.

„Dodik se igra vatrom. To bi bilo veoma ozbiljno i doprinelo bi destabilizaciji Bosne i Hercegovine. Toga su svesne zemlje koje čine bliži region, ali i šira međunarodna zajednica. Vreme je da se ide u pravcu smirivanja tenzija, povratka zakonskim procesima i atmosferi konstruktivnog dijaloga“, naveo je Incko.

Na izjavu Incka odgovor je stigao iz Srbije čiji su najviši državni zvaničnici nakon sastanka u četvrtak sa predstavnicima Republike Srpske saopštili da ne podržavaju referendum, ali i da ne žele da utiču na odluke tamošnjih političara.

„Valentin Incko treba da prestane da preti Republici Srpskoj. Njegov posao je da obezbedi stabilnost BiH, a ne da svojim izjavama i činjenjem doprinosi nestabilnosti i porastu tenzija“, naglasio je ministar policije Nebojša Stefanović.