Dimkić: Srbija je umereno bogata vodama, moramo da pazimo

Vesti 03. sep 201613:00 > 13:27
N1

Da bi se rešilo pitanje vodosnabdevanja potrebno je oko dve milijarde evra, kaže profesor Milan Dimkić. Imamo vode, ali moramo o njoj puno da pazimo, dodaje. Pored vodosnabdevanja, problem je i prečišćavanje, a da bi se usaglasili sa zahtevima i standardima EU, potrebno je oko 10 milijardi evra za sve, dodaje.

Sledeće nedelje biće održana konferencija „Zemlje u tranziciji i voda kao faktor stabilnosti“. O značaju voda, njihovom boljem iskorišćavanju, problemima koji su vezani za ovaj sektor i tome kako se oni odražavaju na stanovništvo, privredu i ekonomiju u Novom danu govorio je direktor Instituta Jaroslav Černi i profesor na Novosadskom univerzitetu Milanom Dimkićem.

Do sedamdesetih godina naša zemlja je bila među prvima u Evropi po stanju voda i brizi o vodama, naveo je. Osamdesetih godina su polako počele da se smanjuju investicije, devedesetih poznati problemi, i mi sada imamo pitanje relativno lošeg kvaliteta voda, naveo je.

On kaže da postoji prirodno loš kvalitet voda u Vojvodini, veštački loš kvalitet u Pomoravlju, i nedostatak voda u pojedinim gradovima Šumadije. Da bi se rešilo pitanje vodosnabdevanja potrebno je oko dve milijarde evra, dodaje.

„Srbija je sa vodama umereno bogata i to bogatstvo nije ravnomerno raspoređeno i oko 90 odsto je tranzitna voda. Neke zemlje u okruženju imaju više, a neke manje“, kaže.

„Dunav je najčistiji kroz našu zemlju, uprkos stereotipima, ali mali vodotoci, kao što je Morava, kao što su kanali u Vojvodini, ili Lepenica, napadnuti su velikim zagađivačima“, kaže.

Dunav je najčistiji u Srbiji, kako navodi, jer je naša industrija slaba, i malo stanovnika ima – na jedan litar ode ima četiri puta manje stanovnika nego u Nemačkoj.

Mi ispuštamo otpadnu vodu nekad i nedovoljno prečišćenu vodu, tako da otprilike oko pet milijardi evra tu treba uložiti.

„Investicije sa 50 ili 70 miliona evra, koliko su sada, treba uvećati na 300 ili još više miliona godišnje“, kaže on.

Profesor navodi da je urađen nacrt za to, koji je prošao dobar deo diskusije, i da se sada razgovara sa relevantnim ministarstvima.

I narod i političari treba da shvate problem – političari moraju da shvate da ne rešavamo pitanje nekog jezera, već pitanje celog sistema, dodaje.

Održati čistoću Morave je veliki problem, i već smo na ivici problema, kaže Dimkić. Što se prečišćavanja tiče, to je veoma veliki posao, dodaje.

On procenjuje da je potrebno 10 milijardi evra investicija da se sve uradi, a EU traži osam milijardi. Mogućnost uzimanja kredita je ograničena, i zato je neophodna akumulacija domaćih para, koja mora da se napravi što pre – da se krediti zamene domaćim sredstvima koja neće biti kamaćena, navodi profesor Dimkić.

Celo gostovanje u Novom danu pogledajte u videu ispod: