Prosvetari poručuju da je štrajk vid građanske neposlušnosti

Vesti 11. dec 201411:04 > 11:06
N1

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da je štrajk prosvetnih radnika samo vid građanske neposlušnosti zbog nezainteresovanosti države za učitelje, nastavnike i profesore.

„Ono što ministar (prosvete) zove kršenjem zakona, potpunom obustavom rada, mi vidimo kao vid građanske neposlušnosti, što je institucija ustanovljena u 19. veku, pa je red da je Srbija otkrije u 21. veku. To je protest što posle gotovo četiri nedelje zakonskog štrajka, država pokazuje krajnju nezainteresovanost za svoje učitelje, nastavnike i profesore“, navodi se u saopštenju.

Sindikati prosvete juče su najavili da će štrajk, koji je počeo 17. novembra, biti nastavljen održavanjem skraćenih časova, a da se 22. decembra, ako do tada ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, zaoštri jednodnevnom obustavom rada.

„Povodom izjave ministra prosvete Srđana Verbića da ne postoji mogućnost izuzeća prosvetnih radnika od smanjenja plata, koje su već ispod republičkog proseka, obaveštavamo javnost da zaposleni u obrazovanju ne žele ništa osim doslednu primenu mera štednje, po odluci Vlade Srbije“, navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

„Ministar Verbić, prilikom razgovora sa sindikatima, izgleda, nije pažljivo slušao. Novac postoji, uštede su moguće, nedostaje samo – dobra volja. Dok više od 1.100 škola u Srbiji štrajkuje, niko ne traži rešenje, a najmanje oni koji mogu da ga pronađu, ministar – finansija Dušan Vujović, ministarka lokalne samouprave Kori Udovički i ministar prosvete Srđan Verbić“, zaključuje se u saopštenju.

Sindikati su najavili da neće odustati od svojih zahteva. Oni, između ostalog, traže i da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto, kao i uvođenje platnih razreda.