Dačić: EU drži glavu u pesku, Junker promašio temu

Vesti 31. avg 201623:23 > 23:25
Izvor: N1

Povodom odgovora predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je ukazao na antisrpsku politiku u Hrvatskoj i u regionu, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Evropska unija nastavlja da drži glavu u pesku.

“Junker nije odgovorio ni na jedno konkretno pitanje koje je Vučić istakao, nije komentarisao rehabilitaciju fašističkog ustaškog režima NDH, ni oslobađanje ratnih zločinaca iz poslednjeg rata, ni podizanje spomenika ustaškom teroristi Barešiću, ni vređanje srpske države. Nije nam čak rekao ni šta mi nismo uradili. Ja sam to već unapred najavio da se EU pravi gluvonemom kad je antisrpska politika u pitanju. Ali zato je uvek spremna za pridike Srbiji kad joj se nešto u Srbiji ne svidi”, naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

To više neće moći tako, poručuje šef diplomatije Srbije i podseća da Srbija nije pitala Brisel za mir u svetu nego za, kako navodi, antisrpsku politiku jedne članice Unije, koja, prema njegovoj oceni, ugrožava mir i stabilnost u regionu.

Iskreno, nisam ništa ni očekivao, pa onda nisam ni razočaran. Danas čak ni deca više bajkama ne veruju. Kao što sam juče najavio, kao da su lame sa Tibeta, tako se i EU filozofski izjašnjava o šaka jada problemu – antisrpskoj politici. Promašili su temu”, konstatuje Dačić.

Podsetimo, Junker je u odgovoru Vučiću rekao da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja i pomirenje osnovni principi koje moraju poštovati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati.

Vučić je početkom avgusta povodom situacije u regionu uputio pismo Žan Klodu Junkeru, visokoj predstavnici Federiki Mogerini, komesaru Johanesu Hanu i predsedniku EP Martinu Šulcu.

On je u pismu evropskim zvaničnicima ukazao na neophodnost očuvanja mira i političke stabilnosti u regionu, kao i na „ogoljenu antisrpsku politiku“ koja se vodi, pre svega, u Hrvatskoj.