Slučaj Radoice Milosavljevića i sudbina medijskih radnika

Vesti 31. avg. 201618:14 > 04. sep. 2016 19:17
Podeli:
Izvor: N1

Kada su prošle godine privatizovani lokalni mediji u Srbiji, biznismen Radoica Milosavljević, kupio je osam medija. Danas, međutim, prema podacima strukovnih udruženja, najmanje četiri medija imaju velike probleme u radu, a da vlasnik nije pokazao interesovanje za njih.

Uzimajući u obzir tešku situaciju u kojoj se nalaze zaposleni u tim medijima, kao i zbog sumnji da uslove iz ugovora ne poštuje, iz Udruženja novinara Srbije poručuju da država mora hitno da reaguje i raskine sporne privatizacije.

RTV Kragujevac jedno je od osam medija koje je prošle godine kupio Radoica Milosavljević. Televizija je sada pred kolapsom. Iako je kupoprodajnim ugovorom bio dužan da isplaćuje plate zaposlenima, ali i da u razvoj televizije u prve dve godine uloži 250.000 evra, to nije učinio, tvrde u sindikatu i dodaju da je i račun televizije u blokadi zbog duga od više od osam miliona dinara.

„Od početka privatizacije uvek smo imali problem s isplatama. Zato smo i štrajkovali u aprilu, dugovali su nam tada tri zarade. Sada četiri i po. Nema nagoveštaja da će vlasnik, iako smo mu više puta slali dopise da smo u teškoj situaciji, ne postoje najave da će vlasnik da uplati taj novac i da zaustavi eventualni raskid privatizacije“, rekao je Goran Antonijević, predsednik sindikata „Nezavisnost“ RTV Kragujevac.

Radoica Milosavljević nije odgovarao na telefonske pozive N1, ali je za portal Insajder.net izjavio da je ispunio sve obaveze iz kupoprodajnih ugovora, za svih osam televizija.

„Ja imam kontrole i revizorskih kuća… i depozit koji bio predviđen ugovorom. Do sada sve i na dalje će da bude ispunjeno, sve što piše u ugovoru“, rekao je Milosavljević.

U Udruženju novinara Srbije imaju drugačije podatke. Kako navode, dva od osam medija koje je Milosavljević kupio ne rade, a najmanje dva su u teškim finansijskim problemima.

„On nije ulagao novac u te medije, a to je obaveza iz ugovora o kupoprodaji za izvesna ulaganja. Dakle, definitivno sada bi trebalo država, i to je dužna po zakonu, da raskine te privatizacije, jer se ne poštuju privatizacioni ugovori i da to uradi što pre“, navodi Nino Brajović iz UNS-a.

Dve su mogućnosti, dodaje Brajović – da se nađe novi kupac ili da se zaposlenima podele besplatne akcije. Definitivnu odluku o tome trebalo bi da donese Ministarstvo privrede. U UNS-u, međutim, dodaju da o odnosu te institucije govori i njihov pokušaj da dobiju informacije o budućnosti TV Vranje.

„Od nas su tražili da im se obratimo pismom. Dakle, ne ni mejlom, nego pismom. Možete misliti koliko će to sporo da traje“, rekao je Brajović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije uputilo je zahtev i Regulatornom telu za elektronske medije da proveri da li svi mediji koje je kupio Milosavljević, održavaju kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržaja.

REM je dužan da sačini takav izveštaj i da ga dostavi Ministarstvu privrede koje na osnovu toga procenjuje da li Milosavljević poštuje uslove iz kupoprodajnog ugovora, dodaju u NUNS-u.

Iz REM-a i Ministarstva danas se nisu oglašavali.

Detaljnije u prilogu Nikole Radišića: