Pretnje direktoru BCBP – na kolima osvanulo "čuvaj se"

Vesti 30. avg 201618:41 > 18:52
Izvor: N1

Na automobilu direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predraga Petrovića, pre dva dana ispisana je preteća poruka - "Čuvaj se". Iako ne može da pretpostavi zašto bi mu neko upućivao takvu poruku, Petrović ne isključuje mogućnost pretnje zbog kritičkih istupa u javnosti.

Slučaj je prijavljen policiji, u kojoj kažu da intenzivno rade na otkrivanju počinioca.

Nije Petrovićev automobil bio jedini parkirani u blizini zgrade u kojoj živi, bilo ih je duž cele ulice, ali je jedini u nedelju osvanuo sa porukom. Iako je u prvom momentu poverovao da je reč o ispadu vandala, direktoru Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ubrzo je, kaže, postalo jasno da se radi o direktoj pretnji.

„Ne mogu sad da spekulišem ko stoji iza toga, ja bih zaista voleo da se radi o običnom aktu vandalizma i da se radi o izolovanom slučaju, ali je činjenica da se mi u okviru Beogradskog centra za bezbednosnu politiku bavimo bezbednosnim politikama i da smo veoma kritični prem određenim pojavama koje su jako loše“, kaže direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović.

Najglasniji su, podseća Petrović, bili u kritikovanju kršenja vladavine prava u Savamali, a pre dve nedelje su se našli i na spisku organizacija, koje navodno finansira američki biznismen Džordž Soroš, objavljenom u jednom tabloidu. Nikada, međutim, pričaju Petrovićeve kolege, nisu bili izloženi ovakvim pretnjama.

N1

„Ranije smo imali putem društvenih mreža različite, da kažem, napade, ali ovo je potpuno drugačija situacija, gde se u jasnoj poruci na automobilu jednog od zaposlenih u BCBP kaže „Čuvaj se“. I to se shvata na drugačiji način, jer nije više virutealna stvarnost, nego realna stvarnost“, smatra Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Petrović je slučaj prijavio policiji, u kojoj za N1 dan kasnije nisu mogli da kažu previše.

„Obaveštavamo Vas da policija radi na rasvetljavanju svih okolnosti i identifikaciji lica koje je 28. avgusta 2016. godine ispisalo grafit na automobilu oštećenog.“

U Beogradskom centru za bezbednosnu politiku nadaju se da će policija uspeti da utvrdi ko je i zašto ispisao poruku – da bi se svako od 15 zaposlenih u tom centru osećao bezbedno i da ne bi imao osećaj da od nekoga treba da se čuva.