Novac u septembru, u suprotnom štrajk upozorenja prosvetara

Vesti 29. avg 201613:00 > 19:16
Tanjug/Tanja Valič

Tri reprezentativna sindikata prosvete najavila su da će krajem septembra održati štrajk upozorenja, ako do 20. septembra ne bude isplaćen novac koji je prosvetnim radnicima nezakonito odbijen od zarade tokom godišnjih odmora u protekle tri godine.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je na konferenciji za novinare da su tokom godišnjih odmora 2013. i 2014. plate zaposlenih u prosveti smanjene u proseku za 3.500, a 2015. godine za 5.500 dinara. 

„Priznali su da su pogrešili. Od tog priznanja mi nemamo ništa. Tražimo da nam vrate novac koji su na nezakoniti odbili od plata zaposlenih u obrazovanju. Obećali su nam u 2015. da nam to nadoknade, ali nisu ništa uradili. U 2016. su obećali da taj povraćaj bude negde 20. avgusta, ali ništa nisu uradili“, kazao je Brajković. 

On je rekao i da će obavestiti ministra prosvete da zaposleni u prosveti zahtevaju da taj novac, koji je nezakonito oduzet, bude isplaćen do 20. septembra. 

„Ako to ne urade do 20. septembra, mi ćemo na organima ova tri sindikata (Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i GSPRS Nezavisnost) doneti odluku o štrajku upozorenja“, naveo je Brajković. 

Prema njegovim rečima, štrajk upozorenja po zakonu znači da neće biti održani prvi časovi u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni. Brajković je kazao da je prosečna plata zaposlenih u obrazovanju za 17 odsto niža od prosečne plate u Srbiji.

„Budžet za 2016. godinu je za tri milijarde smanjen u odnosu na 2015 . godinu. Prema tome, prostora za povećanje plata nema… Mi ćemo uputiti dopis predsedniku vlade da nas pod hitno primi da bismo od njega tražili da se budžet za 2017. godinu poveća za 17 odsto i da nam se isplati nagrada koja je obećana i Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom“, naveo je on. 

Na pitanje da li će biti štrajka upozorenja, ako bude isplaćeno ono što je nezakonito odbijeno u 2015. godini, Brajković je rekao da će tu odluku doneti sindikalni organi. 

„Oni treba da nađu 429 miliona kako bi isplatili samo 2015. godinu, a te pare u budžetu nemaju. Oni sada treba da traže zaključak vlade da bi ona sa posebnih pozicija uzela te pare i prebacila ih Ministarstvu prosvete. Otprilike toliko treba para i za 2013. i 2014. godinu“, naveo je Brajković.

Tanjug/Tanja Valič

Na pitanje da li će ova tri reprezentativna sindikata podržati štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da će to učiniti, ako budu pozvani da podrže štrajk. 

„Oni su rekli da je to njihov protest. Iskreno da vam kažem, ko god nas bude zvao, mi smo članovi Evropske internacionale obrazovanja i podržavali smo štrajkove po celoj Evropi… ako nas budu zvali, mi ćemo ih podržati jer imamo istu ideju“, rekla je ona. 

Na današnjoj konferenciji za novinare predsednici Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost izrazili su nezadovoljstvo zbog stanja u obrazovanju i nepoštovanju Sporazuma iz februara 2015. godine. 

Oni su zatražili povećanje plata u obrazovanju, da se donese Zakon platnim razredima, da se zaposlenima isplati nagrada predviđena Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom, da se nastavi rad na izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, da se zaključe posebni kolektivni ugovori za visoko obrazovanje i predškolsko obrazovanje. 

Predsednik GSPRS Nezavisnost Tomislav Živanović rekao je da po pitanju platnih razreda ništa nije urađeno.

On je rekao da u prosveti ima više od 10.000 zaposlenih na određeno vreme, a pominje se tehnološki višak od 5.000 do 6.000 i da načelnici školskih uprava to samo konstatuju, ali da se po tom pitanju ne radi.

Detalje donosi Adam Santovac: