Zavod: Splavovi ispod Kalemegdana nelegalno postavljeni

Vesti 28. avg 201610:10 > 10:12
Bojana Janjić

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture saopštio je da su splavovi i restorani u priobalju Kalemegdana i kod Kule Nebojša postavljeni bez saglasnosti te ustanove. Iz ove institucije poručuju da nadležne inspekcijske službe treba da reaguju u slučaju nelegalno postavljenih objekata.

Za postavljanje splavova na potezu od Brankovog mosta do Ušća nadležan je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, dok je za priobalje Beogradske tvrđave kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja u nadležnosti Republičkog zavoda.

„Za restoran kod Nebojša kule Republički zavod nije dobio zahtev Uprave grada Beograda za dostavljanje mišljenja“, naveo je Zavod.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika rekli su da nadležne opštinske, gradske i republičke inspekcijske službe treba da reaguju u slučaju svih nelegalno izvedenih radova i postavljenih objekta.

Kako su naveli, o objektima poput restorana kod Nebojša kule Uprava grada Beograda nije tražila mišljenje tog Zavoda uprkos tome što je priobalje Beogradske tvrđave u njegovoj nadležnosti.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je ranije da čeka mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda o sve većem broju nelegalnih plovnih objekata – restorana kod Nebojša kule.

Prema njegovim rečima, problem postavljenih splavova od Brankovog mosta ka Ušću „veoma je kompleksan“ i zahteva izmene i dopune Zakona o vodama, što je grad Beograd inicirao da bi preuzeo nadležnost nad tim splavovima.

„Zavod će odlučiti da li je to spomenik ili ne. Mislim da taj deo ima veze sa beogradskom tvrđavom, a tu je Zavod veoma restriktivan. Kada budemo promenili zakon znaće se tačno gde splavovi mogu da budu postavljeni, a gde ne, kao i pod kojim uslovima se postavljaju“, rekao je Vesić.