Nikolićeva delegacija za 20.000 evra na Olimpijskim igrama

Vesti 25. avg 201617:53 > 19:32
AFP/Andrej Isaković

Nakon kritika premijara Vučića na račun RTS-a i njihovih troškova tokom izveštavanja sa Olimpijskih igara u Riju, javni servis sutradan je javnosti dostavio detaljan finansijski izveštaj u kome se navodi da je ekipa te televizije, koja je brojala 37 članova, potrošila milion i 900 hiljada evra, od čega su milion evra koštala prava prenosa.

Koliko je, međutim, državnih para Olimpijski komitet Srbije potrošio na sve one koji nisu sportisti i članovi tima i stručnih štabova?

Sa tribina, ali i u samom olimpijskom selu, srpske sportiste bodrili su resorni ministar Vanja Udovičić i šef države Tomislav Nikolić. Prvi je tamo bio osam dana, drugi četiri. Udovičić sam, Nikolić sa suprugom Dragicom. Obojica, kako nezvanično saznajemo, smešteni u istom hotelu. U Predsedništvu Srbije za N1 otkrivaju koliko je državnih para potrošeno.

U delegaciji, pored predsednika, bila su još dva člana. Ukupni troškovi iznose 20.396,28 evra. Troškove snosi Generalni sekretarijat predsednika Republike Srbije, naveli su.

S druge strane, put ministra sporta i boravak u Riju kompletno ide na teret Olimpijskog komiteta Srbije koji, pak, finansira samo Ministarstvo sporta, odnosno država. Sudeći prema odgovoru iz tog Ministarstva, ali bez konkretnih cifara, Udovičić je bio prilično skroman.

Ministar u Riju nije imao na raspolaganju svoj automobil, već je koristio prevoz koji je obezbeđen za sve državne zvaničnike, a koji je u organizaciji Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ministar se odrekao svih dnevnica, kao što to uvek i radi, a na Olimpijske igre putovao je ekonomskom klasom, naveli su.

Da li je bilo potrebno da i ministar i predsednik danima budu u Riju? Nije – kaže bivši državni sekretar u Ministarstvu sporta i omladine Nenad Borovčanin.

„Mislim da ministar ima pokrivene troškove od strane Olimpijskog komiteta za ceremoniju otvaranja ili zatvaranja, kao i predsednik države, i njima i jeste mesto na jednoj od te dve ceremonije, ali svakako boravak koji bi bio 10-15 dana ili sve vreme tokom trajanja OI – to nije njihov posao“, kaže Borovčanin.

Niti je to posao članova upravnih i izvršnih odbora nekih granskih saveza, a bilo ih je itekako u Riju, kaže Borovčanin.

Ko je sve bio i koliko je njihov boravak koštao Olimpijski komitet – nismo saznali.

Znamo, međutim, ko nije bio. Predsednik jednog od inače najskromnijih sportskih saveza – kajakaškog, na iznenađenje samog Komiteta, odbio je put na Olimpijske igre.

„Jedna od tih stvari mi nije odgovarala, a to je da ne mogu da budem sa mojim kajakašima. Da idem da gledam Rio, da budem na tribinama – hvala, ne treba. Ne znam šta bih rekao za druge, vidim da je bilo dosta predsednika saveza, mojih kolega…“, kaže Mirko Nišović, predsednik Kajakaškog saveza Srbije.

N1: Bilo je i članova izvršnih i upravnih odbora?
Nišović: Jeste, jeste.
N1: Je l neophodno njihovo prisustvo tamo?
Nišović: Mislim da nije.

Nezvanično saznajemo da je Olimpijski komitet „po čoveku“ morao da izdvoji oko 5 hiljada evra, ali nema potvrde te informacije u komitetu. Uprkos obećanju, nisu odgovorili ni na pitanje N1 koliko je u Riju bilo onih koji se nisu takmičili i bez kojih se moglo, a čiji su boravak platili.

Detaljnije u prilogu Maje Nikolić: