Šešelj dobio diplomatski pasoš, kaže da će prvo u Zagreb

Vesti 23. avg 201617:04 > 18:04
Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pohvalio se na društvenim mrežama da je dobio diplomatski pasoš i najavio je da "uskoro dolazi u Zagreb".

„Nadam se da mi kao uglednom srpskom diplomati hrvatske vlasti neće praviti nikakve smetnje“, objavio je Šešelj na svom Tviter nalogu.

Na Tviteru se pojavila i fotografija Šešeljevog pasoša. Na objavljenoj fotografiji datum izdavanja pasoša je 22. avgust 2016, s rokom važnosti do 22. avgusta 2021. godine.

Navedena dužnost je „narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije“, a izdavalac je „Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije“.

https://twitter.com/aleksandrasrs/status/768035253206257664

Ministarstvo: Šešelj ima pravo na diplomatski pasoš

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije potvrdili su za N1 da je Šešelj dobio diplomatski pasoš.

U skladu sa članom 4. Uredbe o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša (Službeni glasnik RS, br.7/2009), narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srbije imaju pravo na posedovanje diplomatskog pasoša, uključujući i dr Vojislava Šešelja, kao narodnog poslanika”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U Ministarstvu dodaju i da je Zakonom o putnim ispravama (“Sl.glasnik RS“, br.90/2007; 116/2008, 104/2009, 76/2010 i 62/2014) i Uredbom o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša (“Sl. glasnik RS“, br.7/2009), precizno utvrđeno ko ima pravo na posedovanje diplomatskog i službenog pasoša.

Pravo na diplomatsku pasoš, na osnovu Uredbe o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša, imaju predsednici Republike, Narodne skupštine i Vlade, potpredsednici Vlade, ministri, predsednici Ustavnog suda i Vrhovnog suda Srbije, guverner Narodne banke, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Diplomatska putna isprava izdaje se i zaposlenima u Ministarstvu spoljnih poslova, u skladu sa propisima tog ministarstva.

Zbog obavljanja poverene misije u inostranstvu na obrazloženi predlog, kako s navodi, diplomatski pasoš može da se izda poslaniku u Skupštini Srbije, tužiocu za ratne zločine Srbije, predsednicima skupština i izvršnih veća autonomnih pokrajina, kao i šefovima civilne i vojne službe bezbednosti.

Diplomatski pasoši Srbije mogu, kako se dalje navodi, da imaju i ambasadori dobre volje Srbije i ambasadori dobre volje u međunarodnim humanitarnim, sportskim, kulturnim ili drugim organizacijama.