Neće biti posebne sednice o poglavlju 35

Vesti 20. avg 201611:32 > 11:53
Tanjug / Dragan Kujundžić

Predlog Demokratske stranke Srbije da se održi posebna sednica Narodne skupštine o poglavlju 35 u pregovorima sa Evropskom unijom, koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Kosovom, po svoj prilici ostaće u skupštinskim fiokama, pišu Večernje novosti.

Upitan da li će vladajuća koalicija prihvatiti ovaj zahtev, šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je odgovorio da bi DSS prvo trebalo da kaže „šta su uradili da spreče proglašenje nezavisnosti Kosoa i kako su reagovali na pogrom Srba 2004. godine“. 

Na dnevnom redu skupštinskog zasedanja najverovatnije se neće naći ni ostali predlozi koje je opozicija podnela od konstituisanja novog saziva, bilo da je reč o rezolucijama, zahtevima za formiranje anketnih odbora ili zakonima. 

Večernje novosti podsećaju da je DSS ranije podnela predlog rezolucije o genocidu nad Srbima u NDH, dok su poslanici LDP, LSV i SDA tražili rezoluciju o Srebrenici. 

Poslanik Nove stranke Zoran Živković uputio je u skupštinsku proceduru predlog rezolucije o osudi genocida nad Jermenima i čak pet predloga za izmene i dopune zakona – o vladi, visikom obrazovanju, izboru narodnih poslanika, finansiranju političkih aktivnosti i o planiranju i uređenju prostora i naselja.

DSS: Vlast se plaši rasprave o Kosovu i EU

N1

Demokratska stranka Srbije ocenjuje u saopštenju da je „skandalozna izjava Aleksandra Martinovića, šefa poslaničke grupe SNS, da vladajuća većina neće dozvoliti skupštinsku raspravu o pregovaračkom poglavlju 35 još jedan je dokaz da je sistem parlamentarne demokratije u Srbiji u fazi potpunog raspada“.

Prema stavu DSS, „Martinović veoma dobro zna da se ne radi se o dobroj volji vlasti da zakaže sednicu na ovu temu, već o obavezi koja proizlazi iz člana 209. Poslovnika o radu Narodne skupštine“.

Martinovićevo pitanje „šta je DSS uradio da bi sprečio proglašenje nezavisnosti Kosova“, kako se ukazuje u saopštenju, „isto je toliko besmisleno kao što bi bilo pitati Vučića zašto vlada u kojoj je bio nije sprečila NATO bombardovanje?“ 

U saopštenju DSS konstatuje da se „Martinović drsko pravi da ne zna da Vlada DSS, odnosno Vojislava Koštunice, nije prihvatila Ahtisarijev plan i da je, zahvaljujući Rusiji, sprečeno njegovo usvajanje u Savetu bezbednosti, a da samoproglašenje nezavisnosti, kao jednostrani akt, ne može da se spreči“.

Jedino pravo pitanje, smatra DSS, jeste zašto se vlast plaši skupštinske rasprave o Kosovu i EU?

„Zbog čega je Vlada Srbije u avgustu 2015. godine usvojila zaključak kojim je jedino pregovaračku poziciju o poglavlju 35 proglasila poverljivom i nedostupnom za javnost, pita DSS.

Prema oceni DSS, „odgovor je jasan: da bi se još neko vreme prikrila istina da EU od Srbije zahteva potpisivanje pravno obavezujućeg, po karakteru međunarodnog sporazuma o punoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, što bi bio akt krajnjeg priznanja kosovske nezavisnosti“.