Šešelj neće dobiti penziju od BiH?

Vesti 09. dec 201419:07 > 19:10
Tanjug/Zoran Žestić

Direktor Federalnog zavoda Mirovinsko-invalidskog osiguranja (FZMIO) u BiH Zijad Krnjić izjavio je za federalnu novinsku agenciju da neće odobriti penziju haškom optuženiku Vojislavu Šešelju na temelju invalidnosti, te da će sudskim putem zatražiti preispitivanje odluke Instituta za medicinsko veštačenje Federacije BiH.

Institut za medicinsko veštačenje Federacije BiH ocenio je ranije da Vojislav Šešelj spada u invalida prve kategorije iz koje proizlazi njegovo pravo na invalidsku penziju.

Direktor FZMIO je, međutim, istakao da Institut za medicinsko veštačenje FBiH nije tražio dodatnu medicinsku dokumentaciju u tom predmetu ni iskoristio mogućnost pozivanja osobe na medicinski pregled, te nije utvrdio medicinske uslove poslednjeg zaposlenja te osobe.

PROČITAJTE I:

 „Institut je sve to, u skladu sa zakonom, mogao da uradi, ali nije, stoga ćemo mi sudskim putem osporiti pravnu utemeljenost i valjanost odluke Instituta o priznavanju prve kategorije invalidnosti iz koje proizilazi pravo na invalidsku penziju. Dakle, nemamo nameru da priznamo pravo na invalidsku penziju Vojislavu Šešelju“, rekao je Krnjić.

Direktor Instituta za medicinsko veštačenje FBiH Zijad Hadžiomerović kazao je da se u slučaju Vojislava Šešelja usaglašava deo radnog staža koji je on proveo u BiH, na način kako to čine i za sve druge građane te da je reč o međudržavnoj obvezi koja se mora uraditi na regularan način.

„Mi radimo po jedinstvenim pravilnicima iz bivše Jugoslavije i tu je sve uredno. Taj čovek uživa penziju iz Srbije i traži usuglašavanje nekoliko godina staža“, kazao je Hadžiomerović.

On je dodao kako Institut ne može osporavati Šešeljevo pravo kao deo međudržavne obveze prema Srbiji. Upozorio je da bi se odbijanje zahteva Srbije u slučaju Vojislava Šešelja moglo negativno odraziti na sve korisnike iz BiH koji u Srbiji potražuju svoja prava.

Pojasnio je kako lekarski nalazi koji su iz Srbije dostavljeni BiH potvrđuju da je Šešelj „bolesniji nego što se to predstavlja u javnosti“.

Šešelj je od 1981. do 1984. radio kao asistent na Sarajevskom univerzitetu.