Vučić: Kada se bude živelo bolje nikome neće biti do sukoba

Tanjug/Tanja Valič

Premijeri Srbije i Švedske Aleksandar Vučić i Stefan Leven istakli su, posle susreta u Beogradu, važnost održavanja mira i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana.

 Vučić je na konferenciji za novinare, posle razgovora sa Levenom u Palati Srbija, rekao da su politički odnosi Srbije i Švedske odlični, ali da veruje i da ekonomska saradnja može da se unapredi. On je istakao važnost dolaska švedskih investitoora u Srbiju, poput Ikee za koju se nada da će imati veći broj dobavljača iz Srbije.

Premijer Srbije je zahvalan i na podršci koju Švedska pruža Srbiji na evropskom putu, a istakao je i važnost očuvanja mira i stabilnosti u regionu. To je, kako kaže, od ključnog značaja i osnovni je uslov za bolji život građana Srbije i svih zemalja u regionu.

“Razgovarali smo o odnosima u regionu. Nisam govorio loše o drugima, to nije moj stil. Govorio sam o neophodnosti očuvanja mira. Rekao sam da će Srbija da uloži sve što može. Poštujemo integritet BIH, kao što tražimo očuvanje Republike Srpske unutar BiH. Mi se ne plašimo rada. Imamo u avgustu suficit u budžetu, imaćemo i u septembru. Kreće povećavanje plata, penzija, plata u javnom sektoru. Sve polako kreće na bolje! Hoću da ljudi žive bolje, i tada nikome neće biti do sukoba i ratova”, poručio je Vučić.

Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Vlade Švedske Stefan Leven pohvalio je napore koje Srbija i premijer Vučić čine kako bi postigli i očuvali mir sa susedima.

Govoreći o stabilnosti nordijskih zemalja, Leven je rekao da je Švedska pronašla model ne samo kako da održi mir sa svojim susedima, već kako i da reši probleme unutar zemlje. On je rekao da je za stabilnost potrebna šira perspektiva, a to je kako da napravite ljudima stabilnost u svakodnevnom životu.

“Tržište rada funkcioniše, poštujemo sindikate i udruženja poslodavaca, Mi im dajemo određene slobode, a vlada obezbeđuje obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu… Kad god neka zemlja želi da sasluša kako smo mi to uradili, mi smo tu, ali ne možemo da kažemo uradi to ovako ili onako. Mi smo tu da posavetujemo”, rekao je premijer Švedske.

Leven je dodao i da je ubeđen da je put evropskih integracija, kojim je Srbija krenula, ispravan. On je rekao i da je njegova zemlja izabrala da bude članica EU, ali ne i NATO i da to dobro funkcioniše. “Mi smo relativno mala zemlja, i u tom smislu smo slični sa Srbijom, i svesni smo ko su nam konkurenti u svetskoj ekonomiji – SAD, Kina, Indija – i ubeđen sam da nam treba ovakva saradnja. Nastavićemo da jačamo EU”, poručio je gost Beograda.

Leven je rekao i da je u Beogradu imao jednu od najtoplijih dobrodošlica, i da je uživao sinoć u šetnji Beogradom, dobroj hrani i „malo pića“. Ističe da je vaćno da kada posetite neku zemlju, upoznate njenu istoriju, kulturu i kako funkcioniše svakodnevni život ljudi. Svojim sunarodnicima bi, kako kaže, svakako preporučio da posete Beograd.

Vučić je dodao da je premijer Leven pokazao koliko je skroman čovek, jer je insistirao da prošeta Knez Mihailovom do hotela Moskva gde je bio smešten. “Mislim da smo mnogo toga mogli da vidimo i naučimo od njega”, konstatovao je premijer Srbije.

Švedski premijer je sinoć stigao u zvaničnu posetu Beogradu, a u izjavi za RTS rekao je da je došao da bi pohvalio razvoj koji je Srbija učinila i naglasio da je Švedska podržavala i podržava put Srbije ka Evropskoj uniji.

Konferenciju je pratila novinarka N1 Jelena Petrović:

Nikolić s premijerom Švedske

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je s premijerom Švedske Stefanom Levenom, kome je ukazao na značaj unapređenja ekonomskih odnosa i iskazao očekivanje da Švedska ulaganja, pre svega, budu usmerena na proizvodnju, saopšteno je iz Nikolićevog kabineta.

Konstatujući saradnju po pitanju evrointegracije, Nikolić je naglasio da Švedska pruža snažnu podršku Beogradu na putu punopravnog članstva u Evropskoj uniji, što Srbija veoma poštuje. Nikolić je naglasio da poglavlje 35 postoji kao prepreka, ukoliko podrazumeva priznavanje Kosova.

Leven se saglasio da dve zemlje imaju veoma dobre bilateralne odnose i podvukao da postoji potencijal za njihovo dalje unapređenje, posebno u segmentu ekonomije. On je naglasio da je vidljiv napredak Srbije u modernizaciji ekonomije i ocenio da je smanjenje deficita veoma važno za privredu i investitore, što je „pravi kurs“.

Leven je ukazao na značaj mira i stabilnosti u regionu i zajedničkih napora da se prevaziđu moguće nesuglasice, i preneo punu podršku Švedske evrointegracijama Srbije, uz svesrdnu pomoć te zemlje na evropskom putu.

Tanjug / Sava Radovanović