Miljuš: Ko podržava Miloševića ne može da bude u ovoj Vladi

Vesti 16. avg 201609:10 > 09:18
N1

Direktor i glavni i odgovorni urednik nedeljnika Ekspres Branko Miljuš ocenio je, gostujući u Novom danu televizije N1, da rasprava o ispravnosti politike Slobodana Miloševića pokazuje da i “najveća glupost” može da upali požar i podeli srpsko društvo. Smatra i da je, posle svega što se desilo, nenormalno reći da je politika 90-ih bila ispravna.

Ministri u Vladi Srbije, Ivica Dačić i Aleksandar Vulin, izjavili su prethodnih dana, pozivajući se na jedan paragraf u presudi bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću, da je Haški tribunal potvrdio ispravnost politike Slobodana Miloševića. To je izazvalo oštre reakcije dela javnosti i opozicionih stranaka, ali i potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović.

Miljuš je u jutarnjem programu televizije N1 rekao da rasprava o Miloševiću ima nekoliko dimenzija. Prva je lična, a to je da treba rasvetliti okolnosti njegovog hapšenja i isporučenja Hagu. Druga je pravosudna, gde se, kako kaže, „mešaju babe i žabe“. A treća je, prema njegovoj oceni, politička. Miljuš smatra da je danas nenormalno reći da je politika 90-ih bila ispravna i podseća da su tu politiku osudili i građani Srbije, i susedne zemlje, i evropski partneri.

“Ako nađete neki paragraf da kažete da je politika Miloševića bila ispravna, moje pitanje je da li biste vi sprovodili tu politiku? Ako je tako, onda vi ne možete biti deo ove Vlade”, poručio je Miljuš, podsećajući da Vlada Srbije ima sasvim suprotnu, proevropsku politiku.

On kaže i da ne zna da li je istina da je premijer Aleksandar Vučić “ribao Dačića” zbog Miloševića, kako to pišu pojedini mediji, ali misli da je važno da Vlada reši te probleme, jer sa tako suprostavljenim tonovima, ne može da sprovodi politiku koju je zacrtala.

Gost Novog dana kaže i da se Srbija nije suočali sa svim što se dešavalo u prošlosti. “Treba reći za šta samo mi krivi. Nama su puna usta šta su uradili drugi. Mi nismo nevini. Imamo rezultate politike 90-ih, i oni su pogubni”, kaže Miljuš.

U tom kontekstu pominje i slučaj braće Bitići, za koji kaže da će biti jedna od tema današnje posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Srbiji. On kaže da je zaprepašćujuća zavera ćutanja o tom slučaju.

“Licitirati zašto to nije rešeno nije toliko produktivno koliko jeste da iskreiramo klimu da raskrinkamo sve te omerte koje srpsko društvo i državu koštaju mnogo. Mislim da smo zatočenici policijko-bezbednosne zavere ćutanja gde oni ne štite državu, već samo sebe. Na nama novinarima jeste da otvaramo tu temu, i da je ne zatvaramo kad prođe poseta Bajdena”, rekao je Miljuš dodajući da ćemo tek tada imati puno pravo da tražimo odgovore na pitanja o stradanju srpskih žrtva.

Urednik Ekspresa podseća i da je premijer Vučić u ekspozeu rekao da će svi zločinci biti procesuirani, a veruje i da će SAD nastaviti s pritiskom da se slučaj braće Bitići reši.

Miljuš smatra da današnja poseta Bajdena ipak jeste poruka podrške Srbiji. “Bajden nije samo potrpedsednik, on je uspeo od te protokolarne funkcije da napravi nešto više. Dolazak baš gospodina Bajdena pred odlazak aktuelne američke administracije, jeste opredeljenje SAD da pruže podršku Srbiji”, ocenjuje on.

Gost Novog dana osvrnuo se i na tenzije u odnosima između Srbije i Hrvatske. On je podsetio da je u Hrvatskoj u toku predizborna kampanja u kojoj je političke poene zgodno zaraditi na velikim nacionalnim pitanjima. Miljuš, međutim, ističe i da su reakcije iz Srbije u najmanju ruku bile prejake i da su podgrevale atmosferu u kojoj su na površinu izbijale sve gore i gore stvari.

Beograd i Zagreb, prema njegovim rečima, moraju da posle izbora u Hrvatskoj otpočnu ozbiljan dijalog o srpsko-hrvatskim odnosima, jer je ono što se trenutno dešava, kako kaže, nedopustivo.