Stanari Cetinjske: Klubovi nam uskraćuju pravo na odmor

Vesti 15. avg. 201617:24 > 21:09
Podeli:
Izvor: N1

Noćni život u Beogradu poslednjih godina se iz Skadarske, tradicionalno boemske gradske četvrti, proširio i na susedne ulice. Najitenzijviji noćni provod je u Cetinjskoj, gde se u poslednjih godinu dana otvorilo preko 10 novih klubova.

Oni koji žive prekoputa žale se da zbog buke ne mogu da spavaju, i zato su večeras održali protest na kom su, simbolično, nosili jastuke. Gradska vlast obećava da će problem biti rešen od septembra.

Tokom dana u Cetinjskoj ulici je mirno, čak i tiše nego u većini ulica u centru Beograda. Noću se, međutim, situacija drastično menja. A najveća promena desila se kada je prostor bivše pivnice pretvoren u noćne klubove.

Ozvučenje stoji napolju, pa se glasna muzika čuje od 21 do tri sata noću, a stanari Cetinjske se žale i na taksiste koji noću „krstare“ ispred klubova, i na komunalni nered koji ostaje iza noćnog provoda.

„Građanima ove ulice je onemogućen bilo kakav noćni odmor, i uskraćena su, kako ja to vidim, osnovna ustavna prava, a to su pravo na odmor i pravo na rad. Onaj ko noćima zaredom ne spava kao ujutru može da ide na posao i da se oseća sposobnim da radi“, navodi Marko Metlaš, stanar Cetinjske ulice.

Pravo na rad traže i zakupci lokala. Kako kažu, samo u krugu bivše BIP-ove fabrike, zaposleno je preko 70 ljudi. U klubu „Dvorištance“ tvrde da ih inspekcija svakodnevno kontroliše, i da poštuju sve zakonske norme.

„Po tim zakonskim normama uspostavlja se nivo buke iznad koga vi ne možete da idete. Mi smo spremni da idemo ispod tog nivoa buke, jer smatramo da sama muzika, ako je ona problem, može da bude rešena.
Mi želimo prvi da zovemo komunalnu policiju kada se pravi buka, želimo da mi zovemo inspekciju klubovima koji se ne ponašaju korektno i ne poštuju radno vreme“, kaže Iva Šakan iz kluba „Dvorištance“.

Upravo je promena radnog vremena rešenje koje Grad sprema, kako bi stanari u centru Beograda mogli noću da imaju mir.

„Biće promenjena odluka o radnom vremenu koja sada podrazumeva da, ako imate ugostiteljski objekat u stambenoj zgradi, ne možete da emitujete muziku duže od 23 sata, vikendom duže od 24. Mi ćemo prošiti zonu oko stambene zgrade na 150-200 metara, i tako rešiti probleme koje nemaju samo građani Cetinjske“, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Usvajanje ove odluke najavljeno je za prvu sednicu Skupštine Grada u septembru, ali stanari Cetinjske ne odustaju od protesta i kažu da ne žele da se klubovi zatvore ili odsele, već da svojim radom ne ometaju one koji u blizini žive.

Detaljnije u prilogu Nede Kurjački: