Srbija najoštrije osuđuje odluku o prijemu Kosova u MOK

Vesti 09. dec 201417:12 > 17:14
Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova, Ognjen Stevanović

Srbija najoštrije osuđuje današnju odluku o prijemu nacionalnog Olimpijskog komiteta Kosova u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Takvu odluku smatramo neprihvatljivom i neprincipijelnom i smatramo da je ovaj čin u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom“, navodi se u izjavi Dačića za medije.

Olimpijska povelja predviđa da podnosilac zahteva za članstvo potiče iz nezavisne države priznate od strane međunarodne zajednice u celini. Ovakvom odlukom MOK je prekšio svoju dosadašnju praksu koja je za prijem podrazumevala i članstvo u UN, dodaje se u izjavi.

„Taj čin predstavlja zloupotrebu i tendencioznu politizaciju sporta, a Međunarodni olimpijski komitet, kao univerzalna organizacija posvećena razvoju sporta i unapređenju razumevanja i prijateljstva, stavio se u poziciju političkog arbitra“, ocenio je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija smatra da Međunarodni olimpijski komitet ne bi trebalo da bude forum u kojem će se donositi kontroverzne političke odluke oko kojih postoje značajna neslaganja u međunarodnim okvirima, već bi trebalo da doprinosi jedinstvu i razumevanju, a ne stvaranju novih podela.

Međunarodni olimpijski komitet danas je odobrio punopravno članstvo Kosova na zasedanju u Monaku, posle uslovnog članstva datog krajem oktobra.

To znači da će Kosovo moći da učestvuje kao nezavisna država na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine, kao i na prvim Evropskim igrama koje se održavaju iduće godine u azerbejdžanskom Bakuu. Olimpijski komitet Srbije u oktobru je „najoštrije osudio“ odluku MOK-a.

Opširnije o prijemu Kosova u MOK u prilogu našeg Branislava Šovljanskog: