Broj lekara koji odlaze iz zemlje u stalnom porastu

Vesti 13. avg 201617:28 > 19:08
Podeli:
Izvor: N1

Od 2013. broj lekara koji odlaze u inostranstvo je u stalnom porastu. Među njima su mladi doktori, koji posle fakulteta ne mogu da pronađu posao u Srbiji, ali i specijalisti poput hirurga, radiologa i anesteziologa, koji u inostranstvu zarađuju mnogo više.

Da bi otišli potrebno je da dobiju sertifikat dobre prakse lekarske komore i da govore strani jezik. Medicinski fakultet ima odličnu reputaciju, pa im nostrifikacija diplome nije potrebna.

Prema podacima Lekarske komore Beograda, broj lekara koji žele da odu u neku stranu zemlju je u porastu.

Tokom cele 2015. godine, lekarska komora Beograda izdala je 366 sertifikata dobre prakse za odlazak u inostranstvo, a samo tokom prvih šest meseci ove godine 299. Ako se ova tendencija nastavi, jasno je da će broj lekara koji žele da odu do kraja ove godine biti veći.

Takođe prošle godine, iz Beograda su najviše odlazili specijalisti, i to u bogate bliskoistočne zemlje, a ove lekari opšte medicine koji posao pronalaze u zapadnoj Evropi.

Mlađi lekari odlaze zato što u Srbiji ne mogu da se zaposle, a oni koji već imaju iskustva, zbog mnogo većih zarada.

„Ako uzmete da je prosečna zarada lekara opšte medicine, na primer u Domu zdravlja 500-600 evra, ja mislim da je njihova zarada najmanje 2,5 puta više. A ako su u pitanju specijalisti kao hirurzi ili radiolozi mnogo više, od tri do pet puta“, kaže Olga Popović, Lekarska komora Beograda.

Lekarska komora Srbije podatke o broju izdatih serifikata dostavlja resornom ministarstvu i Institutu Batut.

U Ministarstvu zdravlja nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanje da li država ima strategiju da zadrži lekare u zemlji. Državni sekretar tog ministarstva Berislav Vekić, rekao je u januaru ove godine da nema povratne informacije o tome da li svi koji traže sertifikate zaista i odu u inostranstvo, te da ova pojava ne ugrožava zdravstveni sistem u Srbiji.

Struka, međutim, ne deli potpuno taj stav: „Mislim da treba da se malo zabrinemo što odlaze mladi lekari. Mislim da je to jako skupa varijanta da ti iškoluješ doktora do dilplome i onda ga pošalješ negde kao gotovog stručnjaka na tanjiru“, kaže Popović.

Tokom 2014. i 2015. godine sertifikate za odlazak u inostanstvo na nivou cele Srbije tražilo je oko 950 lekara.

Ako se uzme u obzir da Medicinski fakultet u Beogradu upisuje 500 studenata, to znači da samo tokom jedne godine dve generacije koje odškoluje odu da to znanje primene van granica Srbije.

Gost Dnevnika N1 je bio profesor Dragan Delić infektolog i raniji predsednik lekarske komore Srbije. Gostovanje pogledajte u videu ispod: