Brnabić: Udovički postavila pravce, neće biti zaokreta

Vesti 13. avg 201609:01 > 09:05
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić najavila je da neće biti velikog zaokreta u radu ministarstva na čijem je čelu i dodala da će insistirati na obuci državnih službenika, kako bi se omogućilo da njihov rad bude efikasniji.

Brnabić je za RTS rekla da je njena prethodnica Kori Udovički već postavila osnovne pravce kojima će se i ona kretati i da je, u tom smislu, njen posao jednostavniji nego nekim njenim kolegama u novom kabinetu.

Nova ministarka kaže da je već juče, prvog radnog dana imala i prve sastanke povodom Zakona o finansiranju lokalne samouprave i da se u njenom ministarstvu i do sada urađene mnoge suštinske ali i „mnoge tihe stvari“ koje su bitne za državu.

„Imam dobar tim. U Ministarstvu je obavljena primopredaja, dobila sam izveštaje šta je urađeno i šta se planira“, rekla ja ona.

Govoreći o najavljenoj racionalizaciji državne uprave, ministarka je rekla da se taj proces pojednostavljeno posmatra kao otpuštanje, ali da će za nju ključna stvar biti obuka državnih službenika, kako bi oni bili efikasniji i zadovoljni poslom i kako bi više mogli da pruže.

Ana Brnabić je navela da je samo posle jednog dana u kabinetu videla da su reforme koje zahtevaju predstavnici privrede, nevladinog sektora i Vlade zapravo veoma slične, ali da ponekad dođe do nesaglasnosti zbog toga što postoje različiti prioriteti.

„Nastaviću da insistiram na nečemu na čemu sam insistirala i do sada, a to je dijalog. On mora da postoji da bi se stvari efikasnije rešavale. Da svi znaju da ako se neke stvari dešavaju sporije, to nije zato što neko neće da radi već zato što nekada postoje i drugi prioriteti“, rekla je ona.

omentarišući činjenicu da je ona prva ministarka u Srbiji koja je javno priznala da pripada LGBT populaciji, Ana Brnabić je rekla da je pitanje njenog seksualnog opredeljenja sve manje u fokusu i da joj je drago zbog toga.

„To nije problem ako ste profesionalac. Ja nisam htela da to potenciram, jer to nije deo mog CV-a, ali ne krijem“, rekla je ona i zahvalila premijeru Aleksandru Vučiću zbog toga što je joj je pružio podršku u tom smislu, jer to nije važno samo za nju nego i za Srbiju.