Osam novih ministara – neki povratnici, neki malo poznati

Vesti 12. avg 201618:16 > 18:29
Podeli:
Izvor: Tanjug

Tokom tri dana rasprave koja je prethodila izboru vlade, nije se mnogo čulo o novim članovima kabineta Aleksandra Vučića. Među osam novih ministara ima i povratnika u Vladu. Takođe i onih čiji izbor je u javnosti ostavio upečatljiviji utisak.

Među starim-novim imenima u srpskoj vladi je ministar privrede Goran Knežević. Predstoji mu da završi privatizaciju i reformu javnih preduzeća.

Ekonomista po struci radio je u kombinatu „Servo Mihalj“ u Zrenjaninu. Bio je član Demokratske stranke, kao i gradonačelnik tog grada. Dobitnik je nagrade „Gradonačelnik s vizijom“ 2007. Naredne godine uhapšen je zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, primao i davao mito. U pritvoru je bio 13 meseci, a sud nije utvrdio njegovu krivicu pa je oslobođen optužbi.

U SNS-u je od 2010. Dve godine kasnije postaje ministar poljoprivrede. Bio je u centru afere aflatoksin. Jedan je od ministara koji su zamenjeni tokom rekonstrukcije Vlade u avgustu 2013.

Resorom lokalne samouprave rukovodiće Ana Brnabić. Pažnju javnosti prethodnih dana mnogo više su privukla njena privatna pitanja, nego profesionalne kompetencije. Brnabić ima dugogodišnje iskustvo u rukovođenju projektima. Radila je na USAID-ovom projektu reforme državne uprave u Rumuniji.

U Srbiji je bila uposlena u kompaniji „Kontinental vind“ na projektu vetroparka vrednom više stotina miliona evra. Takođe je bila i jedan od ključnih ljudi u NALED-u.

I prosvetu će voditi novo lice – Mladen Šarćević. Završio je geografiju, ali je obrazovnom sistemu preopoznatljiv kao osnivač i rukovodilac privatne osnovne škole i gimnazije Ruđer Bošković. Takođe, u biografiji stoji i da je osnivač nekoliko drugih privatnih škola. Njegov izbor, takođe je bio predmet polemike u Skupštini.

Izvor : Ministarstvo pravde

Javnosti je malo poznata i nova ministarka pravde Nela Kuburović. Bila je stipendista fonda za mlade talente Vlade Republike Srbije. Radila je u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, kao i u ministarstvu pravde na savetničkoj poziciji. Od 2009. radi pri Visokom savetu sudstva. Tokom 2014. bila je na dvonedeljnoj praksi u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Poljoprivredu vodi Branislav Nedimović, dosadašnji gradonačelnik Sremske Mitrovice. Diplomirani je pravnik, a u tri navrata je bio republički poslanik. Pre SNS-a bio je član Demokratske stranke Srbije, kasnije i Demokratske stranke. Potpredsednik je i Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj.

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, pravnik je po struci, radio je u spoljnoj trgovini i bio suvlasnik preduzeća za pružanje pravnih usluga u prometu nekretnina, kasnije firme za PR i korporativno lobiranje. Resor preuzima sa mesta beogradskog sekretara za kulturu.

U vreme njegovor mandata Mia David je dala ostavku u Kulturnom centru, a Oktobarski salon pretvoren je u bijenale. Inače je bio član krunskog saveta.