Preminuo Ljuba Popović

Vesti 12. avg 201609:50 > 09:54
Podeli:
Izvor: Medija centar

Jedan od najvećih srpskih slikara Ljubomir Ljuba Popović preminuo je noćas u beogradskoj bolnici "Dragiša Mišović" posle duge i teške bolesti. Jedan od velikana savremenog srpskog slikarstva biće sahranjen sledeće nedelje u Valjevu.

Svoj bogat umetnički život proveo je na relaciji Valjevo, Beograd, Pariz.

Rođen je 1934. godine u Tuzli. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Valjevu, a studirao je na Akademiji primenjenih umetnosti i Likovnoj akademiji u Beogradu. U Pariz se preselio 1963. godine i od tada je radio i stvarao u Francuskoj.

„Otišao je u Pariz, gledao svetske majstore, sa njima se družio. Prvo sa Dalijem, koji je imao veliki uticaj na njega. Ali, on nije pripadao ni jednom pravcu, ni onda ni posle toga. On je imao neke slikare koji su mu bili bliski, ali je uspeo da izgradi nešto svoje tim talentom i svojom sposobnošću da se izgradi na svoj način“, ispričao je za N1 izdavač i galerista Živojin Ivanišević.

Prvu veliku izložbu u Beogradu napravio je tek prošle godine. Do tada su o njemu pisali neki od najvećih kritičara umetnosti, među kojima su Alen Boske i Patrik Valberg. Njegov nadrealizam bio je i tema dokumentarnog filma „Love is eternal Monster“. Imao je oštre stavove i smatrao je kako da kultura umire u celom svetu, tako i da se država prema onome što ima ne odnosi na pravi način.

„Nije bio lak, da vam kažem za saradnju, i u izjavama i u svemu. Ali kad sve to prođe, vi vidite da ste bogatiji kad se družite sa njime, da mnogo naučite, što možda sada nije slučaj na Akademijama“, objašnjava Ivanišević.

Iako je u jednom od najvećih svetskih centara kulture izgradio veliko ime, Popovićev rad u domovini nije toliko poznat široj publici. Član SANu van radnog sastava postao je 1991. godine.

Iako retko pominjan u Srbiji, gotovo ceo državni vrh ga se setion nakon smrti i izjavio saučešće. Ljuba Popović će biti sahranjen sledeće nedelje u Valjevu.