Dodik u Guči: RS i Srbija samo formalno razdvojene

Vesti 11. avg 201615:28 > 15:36
N1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je 56. Dragačevski sabor tubača, podizanjem saborske zastave ispred Spomenika trubaču u centru Guče, i izjavio da su Republika Srpska i Srbija samo formalno razdvojene."

„Ali mi, u našim srcima i našim dušama, živimo jedan život, jedan jezik imamo, jednu veru i jednu trubu slavimo. Ljubav koju iskazujemo jedni prema drugima ne može da prestane u raznim prilikama i neprilikama, vremenima i nevremenima koja su zadesila srpski narod. Gde god da se nalazio, srpski narod je ostao integrisan po svojoj veri, po svemu onome što je naš nacionalni interes“, rekao je Dodik koji je ovogodišnji domaćin Sabora.

On je ocenio da su Srbi narod mira, staiblnosti, prosperiteta, narod koji ne mrzi i da njegov razvoj treba da bude usmeren ka tome da se održi regionalna i svaka druga stabilnost.

„Srpski narod je je onaj koji je donosio slobodu svim drugim narodima na ovim prostorima bivše Jugoslavije, podario im je te slobode, podario im je sve što je mogao u nadi da će se i oni jednako odnositi prema tome. Drugi su to pogrešno razumeli. Sada nam preostaje da mnogo radimo na našem jačanju, na našem nacionalnom jedinstvu i nema niko pravo ni ovde, niti bilo gde, ni blizu ni daleko, da ne voli Srbiju, da ne voli Republiku Srpsku, da ne voli celi srpski narod“, rekao je Dodik.

On je rekao da u njegovom govoru nema mržnje, nijedne poruke „koja bi dovela bilo ;koga u poziciju da se neugodno oseća“.

„Mi želimo da sa svim gradimo dobre odnose. Srbija to pokazuje. Srbija koja želi i treba da bude lider u reigionu. Ona je po svemu regionalni lider. Srbiji je bila uskraćena ta pozicija poslednjih decenija raznim velikim igrama velikih svetskih moćnika koji nisu dozvolili da se potpuno iskaže potencijal srpskog naroda“, rekao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska „zagledana u Srbiju, voli Srbiju, voli sve što je vrednost srpskog naroda“.

„Poručujem vam da je Republika Srpska stabilna, da se razvija u punom kapacitetu, zajedno sa Srbijom radimo mnoge projekte i odnosi Republike Srpske i Srbije su u najboljem stanju od kada se ti odnosi grade“, rekao je Dodik.

Od Cece do Severine

Na otvaranju Dragačevskog Sabora govorili su i predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović i trubač Boban Marković, počasni građanin Guče i „ambasador Sabora“.

Jolović je istakao da je za prethodnih više od pola veka Sabor ukupno posetilo 20 miliona gostiju iz 80 zemalja sa svih kontinenata, nastupilo 10.000 trubača i takmičilo se 1.000 trubačkih orkestara.

Jolović je dodao da je Dodik pozvan da bude domaćin ovogodišenjeg Sabora jer je prethodnih godina bio redovan gost kao „običan građanin“.

Dragačevski sabor trubača počeo je sinoć pretkoncertima Svetlane Ražnatović i Riblje Čorbe, a naredna tri dana trajaće takmičenja trubačkih orkestara i saborski program.

Sabor se završava u nedelju uveče koncertima Severine i Miroslava Ilića.