Janković: MUP šalje lošu poruku građanima u slučaju Savamala

Vesti 09. avg 201616:39 > 18:48
Podeli:
Izvor: N1

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova ni posle isteka dodatnog roka nije postupilo po njegovim preporukama za otklanjanje utvrđenih nedostataka u radu tog organa u slučaju Savamala, niti je ombudsmana obavestilo o razlogu zbog koga ne može da ih izvrši,čime je prekršilo izričitu zakonom propisanu obavezu.

„Kada najmoćniji organi vlasti, kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova, gaze zakon, to je jako loša poruka građanima da propisi ne važe podjednako za sve i da politička volja ima primat nad vladavinom prava“, upozorava Janković.

Za to vreme, podseća Janković, ministar unutrašnjih poslova podneo je tužbu protiv urednika i novinarke nedeljnika NIN, jer su ga na naslovnoj strani označili kao najodgovornijeg za to što policija u Savamali nije radila svoj posao – štitila bezbednost građana i imovine.

Umesto da se postara da Policija pred pravdu izvede ljude pod fantomkama, njihove nalogodavce i one koji su sabotirali rad Policije te noći, ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović na sud izvodi novinare NIN i kritičku misao u Srbiji, napominje Janković i ukazuje da je to korak u potpuno pogrešnom pravcu.

Zakon o Zaštitniku građana u članu 31. st. 3. propisuje da je organ uprave dužan da, najkasnije u roku od 60 dana od dana dobijanja preporuke, obavesti Zaštitnika građana o tome da li je postupio po preporuci i otklonio nedostatak, odnosno da ga obavesti o razlozima zbog kojih nije postupio po preporuci.

Preporuka za otklanjanje utvrđenih propusta upućena je 9. maja 2016. godine, a urgencija (koja zakonom nije obavezna) 25. jula 2016. godine, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

MUP: Očigledno političko angažovanje Saše Jankovića

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Jana Ljubičić u odgovoru Zaštitniku građana poručuje da Saša Janković, kako tvrdi, na najgori način i suprotno Ustavu i zakonima, osporava ljudsko i zagarantovano pravo ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da zatraži pravdu na sudu, zbog, kako je navela, grubih laži i nestina koje su iznete u nedeljniku NIN.

„Skandalozno je da čovek koji mesečno zarađuje 400.000 dinara, kako bi štitio prava građana, osporava bilo kome pravo da zaštiti sebe na sudu. Iskreno se nadam da time ne želi da vrši pritisak na sudske organe, imajući u vidu da je postupak po ministrovoj tužbi u toku“.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Ljubičićeva poziva Jankovića „da skine masku Zaštitnika građana sa lica i da jasno kaže koja je njegova uloga u društvu i šta su mu ciljevi“.

„Tražim od njega, kad se već poziva na Zakon o Zaštitniku građana, da se malo bolje upozna sa istim i prestane da ga krši svojim očiglednim političkim angažovanjem. Podsetiću ga da član 10a nedvosmisleno kaže da Zaštitnik građana ne može davati izjave političke prirode, što on u kontinuitetu čini“.

Ona dodaje da je uverena da će Tužilaštvo do kraja rasvetliti slučaj Savamala i o tome obavestiti javnost.