Vođa protesta bivših radnika Magnohroma štrajkuje glađu

Vesti 02. avg 201618:17 > 18:19
Wikipedia

Neformalni vođa protesta bivših radnika "Magnohroma" Lazar Pavlović počeo je štrajk ispred zgrade Gradske uprave, uoči za sutra zakazanog saslušanja pred Prekršajnim sudom zbog kršenja Zakona o okupljanju građana.

Pavlovića terete zato što je, kako se u opisu prekršaja navodi, 17. maja ove godine oko 120 radnika „Magnohroma“ pozvao u protestnu šetnju do Osnovnog suda u Kraljevu, a da prethodno Ministarstvu unutrašnjih poslova nije podneo prijavu za održavanje okupljnja.

On tvrdi da je od 2008. godine uvek istupao ispred radnika, da ni o čemu nije sam odlučivao i da su radnici tog dana, očekujući presudu po tužbi kojom traže neisplaćenih 20 odsto zarada koje im je, kako tvrde, ostala dužna država, krenuli do zgrade Osnovnog suda.

Da smo presudu dobili do 16. maja, kako smo tražili, mi 17. maja ne bismo ni šetali do Osnovnog suda, kaže Pavlović, dodajući da će štrajk glađu nastaviti i posle saslušanja, ako ne bude zadovoljan odlukom sudije.

On je sebe lancem i katancem vezao za motorcikl koji je, okićen transparentima, bio simbol svih protesta bivših radnika „Magnohroma“, koji tvrde da su prevareni kada su 2012. godine potpisali da se odreknu petine zaostalih zarada da bi preduzeće bilo ponovo privatizovano i nastavilo da radi.

Kako do prodaje preduzeća nije došlo i zbog zakonskih odredbi koje preciziraju da ne postoji zakonska mogućnost da se radnici odreknu onoga što im pripada, bivši radnici nekadašnjeg giganta sada traže isplatu i preostalih 20 odsto.

Sud je odlučio u korist radnika po tužbi Lazara Pavlovića koja, kako očekuju ostali bivši „Magnohromci“, treba da posluži kao način rešavanja i po tužbama ostalih.

Za delo koje se Pavloviću stavlja na teret zaprećena je kazna do 100.000 dinara, ali radnici koji podržavaju njegov štrajk glađu pitaju odakle strgoća MUP i države, koja godinama bivšim „Magnohromcima“ duguje iznose koji su nešto manji od zaprećene kazne.

Oko 1.400 bivših radnika „Magnohroma“ potražuje, u proseku, oko 85.000 dinara na ime neisplaćene petine zarada.

To što se radi protiv Lazara upereno je protiv svih nas, kažu radnici, dodajući da su simbolično Pavlovića stavili u lance i katance, jer su, kako tvrde, i istina i pravda koju traže tako okovane.