Država ih je osudila, a sada rade za nju

Vesti 29. jul 201619:21 > 19:23
N1

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković obišao je zatvor u Sremskoj Mitrovici, u čije renovinranje je u poslednjoj fazi utrošeno skoro 10 miliona dinara. Najviše novca, oko 6,5 miliona, potrošeno je za nabavku štamparskih mašina, koji će doprineti smanjenju administrativnih troškova, ali i resocijalizaciji osuđenika.

Posao renoviranoj štampariji dobilo je 30 osuđenika sremskomitrovačkog zatvora. Proizvode kancelarijski materijal za pravosudne organe, sudove i tužilaštva. Uskoro će ih raditi sto. U ministarstvu pravde kažu da mitrovački zatvor postaje sve profitabilniji.

U okviru KPZ Sremska Mitrovica funkcionišu dve privredne jedinice.

„Proleće“ – koje se bavi turizmom i ugostiteljstvom, ratarskom i stočarskom proizvodnjom. „Dubrava“ – u svom okviru sadrži metalski pogon, drvni pogon kao i kartonažu i štampariju.

Pa tako poseduje ergelu sa 36 konja lipicanera, farmu na kojoj uzgajaju krave, svinje, živinu…mlekaru i pekaru, ribnjak, hotel i restoran „Srem“, hotel „Moravica“ u Sokobanji.

N1

Iako su srpski zatvori bili poznati po dugovanjima, od pre skoro dve godine – posluju u plusu, tvrdi ministar pravde, koji je sa saradnicima obišao sremskomitrovački zatvor.

„Naš zatvorski sistem sigurnim putem ide ka tome da postane samoodrživ i to je mnogo značajno.  Počeli su da nam se javljaju i zatvori čije privredne jedinice počinju da izvoze svoje proizvode“, kaže ministar Selaković.

U zatvorima širom Srbije trenutno boravi 10.020 osuđenika.

To je i dalje iznad ukupnih kapaciteta koji iznose nešto više od 9.200. U upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da je u toku renoviranje više zatvora, ali i izgradnja novih, tri paviljona u Leskovcu, kao i dva potpuno nova zatvora u Pančevu i Kragujevcu.