Predlozi SNS, DSS-Dveri: "Razlika između Boga i šeširdžije"

Vesti 29. jul 201618:34 > 19:24
N1

DSS i Dveri podneli su zahtev da se u skupštini formira anketni odbor koji će ispitati da li je tokom i posle izbora bilo malverzacija i izborne krađe. Vladajuća stranka takav predlog neće prihvatiti zato što su 3. juna podneli sličan predlog, s tim što bi se njihov anketni odbor bavio pritiscima na RIK i pokušajem lažiranja narodne volje.

Poslanici koalicije DSS-Dveri žele da se ispita ko je u danima zbrajanja glasova želeo da ih ostavi ispod cenzusa, optužujući ih potom da su na silu ušli u skupštinu. Traže formiranje anketnog odbora, iako nalogodavca krađe, kažu, znaju.

„Moram da konstatujem da je SNS uhvaćena u izbornoj krađi“, kaže Boško Obradović, lider Pokreta Dveri.

A tvrde da znaju i ime organizatora.

„Naime, jedan od visokih funkcionera SNS Dejan Đurđević koji se nalazio na mestu predsednika RIK upravo je organizator jedne takve izborne krađe“, rekao je Obradović.

Generišu krizu, dižu dreku i pokušavaju da dokažu nešto što je njima samima potpuno nejasno i nepoznato, kaže na to Vladimir Orlić iz SNS-a.

Tako na optužbe DSS-a i Dveri reaguju naprednjaci, njihov predlog zovu „takozvani“, a obraćanje javnosti tragičnim pokušajem privlačenja medijske pažnje, te izlivom gneva na SNS.

„Reč je o nizu besmislica, paušalnih ocena kojima se pokušava prebaciti nekakva krivica na političke neistomišljenike za ono što je de facto ishod izbora – a to je rezultat kojim oni očito nisu zadovoljni“, dodaje Orlić.

Identičnim argumentom služe se DSS i Dveri, ali i DS koja će njihov predlog podržati, samo je „nezadovoljan“ neko drugi.

„Mislim da su rezultati izbora 24. aprila bili prilično iznenađenje za onog ko je izbore raspisao. Da se očekivalo da sve liste ostanu ispod cenzura, a anketni odbor treba da ispita da li je to neko i planirao, jer se to ne sme raditi“, kaže Gordana Čomić iz DS-a.

SNS pita „što bismo podržali njihov predlog, kad imamo svoj?“

I jedni i drugi predlažu istu stvar – da se formira anketni odbor koji bi ispitao (ne)regularnosti nedavno održanih izbora, a kada pitate vladajuću stranku u čemu je razlika između ta dva predloga, kažu „razlika je kao između Boga i šeširdžije“.

S obzirom na većinu u parlamentu, sva je prilika da će proći predlog SNS-a.

Detaljnije u prilogu Maje Nikolić: