Izvoz oružja sa Balkana: Da li je neko zažmurio zbog profita

Vesti 27. jul 201619:04 > 19:06
BIRN video

Dok stotine hiljada izbeglica sa Bliskog istoka, bežeći od sukoba u kojima je ubijeno više od 400 hiljada ljudi, svakodnevno ide ka Evropskoj uniji, u prethodne dve godine na hiljade tona oružja iz centralne i istočne Evrope odletelo je ka Bliskom istoku.

To se navodi u tekstu Balkanske istraživačke mreže i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije. Oni navode da su zemlje izvoznice, među kojima je i Srbija, izdavale dozvole za trgovinu oružjem, uprkos brojnim dokazima da veliki deo robe završava u Siriji – u rukama naoružane opozicije i islamističkih grupa.

Na snimcima i fotografijama objavljenim na društvenim mrežama sa ratišta u Siriji i Jemenu, stučnjaci koje su konsultovali novinari prepoznali su oružje i municiju proizvedenu u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Koriste ga, između ostalih i jedinice Slobodne sirijske armije koju podržava Zapad, ali i borci Al Kaide i Islamske države. U tekstu se navodi da je tih osam zamalja od početka rata u Siriji, 2012. godine, odobrilo isporuke naoružanja za Saudijsku Arabiju, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate i Tursku u vrednosti od najmanje 1,2 milijardi evra.

„Pitanje koje mi postavljamo je da, s obzirom da je opšte poznato da ove zemlje pružaju vojnu podršku pobunjenicima u Siriji i da ove zemlje sa Bliskog istoka nisu koristile oružje iz centralne i istočne Evrope, zašto zemlje koje odobravaju poslove, ne uzimaju u obzir veliku verovatnoću da će ono završiti u Siriji“, kaže urednik istraživanja BIRN i OCCRP Lorens Marzouk.

BIRN i OCCRP navode da su došli i do poverljive dokumentacije iz srpskog Ministarstva odbrane i zapisnika sa niza među-resornih sastanaka iz 2013. godine, koja pokazuju da su pojedinci u Ministarstvu odbrane bili zabrinuti da bi isporuke Saudijskoj Arabiji mogle biti preusmerene u Siriju zbog čega su odbili zahtev jednog trgovca oružjem. Samo godinu dana kasnije ministarstvo je međutim odobrilo nove isporuke oružja pravdajući to nacionalnim interesima.

„Ono što mi sumnjamo da se dogodilo je da je neko zažmurio na to da je, zbog profita domaće namenske industrije i profita domaćih privatnih trgovaca oružjem, neko zažmurio na mogućnost da to oružje neće završiti tamo gde bi po papirima trebalo da završi. Jer Saudijska Arabija ne koristi naše oružje, oni koriste moderno zapadno oružje“, kaže Ivan Angelovski, novinar BIRN-a.

Međutim, Stevan Nikčević, državni sekretar Ministarstva trgovine, u čijoj je nadležnosti odobravanje dozvola za izvoz oružja, rekao je BIRN-u i OCCRP da ministarstva koja su blokirala prethodnu prodaju u ponovljeno proceduri “nisu imala iste brige”. To je ponovio i u kratkom telefonskom razgovoru za N1. 

„Brojne kontrole nadležnih međunarodnih institucija uvtrdile su da su sve dozvole za izvoz oružja izdate regularno i da nije bilo zloupotreba oružja koje je izvezeno iz Srbije“, kaže Nikčević.

Prema istraživanju BIRN-a i OCCRP-a iz zamalja centralne i istočene Evrope na Bliskli istok trasportuju se automatske pušake, minobacačka municija, raketni bacači, protivtenkovsko naoružanje i teški mitraljezi.