Udovički: Novi zakon uvešće depolitizaciju službenika

Vesti 26. jul 201615:15 > 15:21
N1

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da će novi zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave uvesti sistem profesionalizacije i depolitizacije službenika.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ona je na seminaru o primeni novog zakona, održanom u Novom Sadu, kazala da ukoliko nema kapaciteta da se adekvatno sprovede primena Zakona, to može rezultirati zamrzavanjem postojećih struktura.

„Zato je važno da se za primenu, koja počinje u decembru ove godine, svi dobro pripremimo“, rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je zajedno sa Evropskom unijom pokrenulo projekt „Sektorska budžetska podrška“, koji ima u fokusu reorganizaciju javne uprave, odnosno važno mesto lokalnih samouprava u tom sistemu. 

„Verujem da će se nova vlada baviti strategijom decentralizacije. Radeći na tom procesu u prethodnom periodu, i lično sam se uverila da problem nije u tome da li je potrebno više decentralizacije, već da ona leži u nedovoljno funkcionalnom sistemu“, rekla je Udovički. 

Ona je predstavnike lokala podsetila da do kraja godine treba da uspostave matična područja, i istakla da neka područja Srbije nisu tehnički opremljena, navodi se u saopštenju.