Dačić: Iza leđa Srbije vrše pritisak oko priznanja Kosova

Vesti 22. jul 201619:51 > 19:57
Podeli:
Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je novo, poslednje priznanje Kosova, prvo nakon više od godinu dana, rezultat velikih pritisaka koje sponzori kosovske nezavisnosti vrše na zemlje koje to do sada nisu učinile, i da je taj pritisak pojačan posle neulaska Kosova u Unesko.

„Ovde nije najbitniji Surinam koji je priznao nezavisnost Kosova, već činjenica da se iza leđa Srbije vrši ogroman pritisak od strane pojedinih uticajnih zemalja za priznanje Kosova“, naveo je Dačić.

Dačić je ponovio da će Vlada Srbije nastaviti svoju principijelnu politiku, spremna da sva otvorena pitanja rešava dijalogom, ali nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, jer je to duboko protivno međunarodnom pravu.

„Sve zemlje koje to čine, moraju biti svesne da je to akt protiv teritorijalnog integriteta Srbije, koji ugrožava i dijalog u Briselu“, naveo je Dačić i dodao da će odluke o priznanju Kosova ostaviti trag na bilateralne odnose sa Srbijom.

Dačić je naveo da prištinske vlasti inače, i u ovoj prilici, ne mogu bez laži – „Surinam je 106. zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova, a ne, kako predsednik Kosova Hašim Tači kaže, 111“.