Ombudsman: MUP prekršio zakon u vezi sa Savamalom

Vesti 18. jul. 201615:56 > 15:58
Podeli:
Izvor: N1

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova prekršilo zakon jer nije u zakonskom roku postupilo po preporukama tog kontrolnog organa u vezi sa nasiljem nad građanima i nezakonitim rušenjem objekata u beogradskom naselju Savamala pre skoro tri meseca, niti ga obavestilo o razlogu zbog kojih to nije učinilo.

Zaštitnik je podsetio i da je tokom kontrole po pritužbama građana utvrdio ozbiljne propuste u zakonitosti i pravilnosti rada MUP – Direkcije policije, i dao zvanične preporuke kako da ih taj organ otkloni.

„Zaštitnik je od MUP-a i policije preporukama tražio da utvrde ko je i po čijem nalogu rušio objekte i maltretirao građane pod fantomkama, ko je unutar policijske službe sabotirao rad policije te noći, kao i da protiv počinilaca iniciraju odgovarajuće krivične, prekršajne i disciplinske postupke“, navedeno je u saopštenju.

Za to je zaštitnik građana ostavio rok od čak dva meseca, iako je najkraći rok koji po zakonu 15 dana.

„Rok od dva meseca je istekao, a MUP preporuke niti je sprovelo, niti je zaštitnika obavestilo o razlozima zbog kojih to nije učinilo, što je po izričitoj odredbi čl. 31 Zakona o zaštitniku građana bilo dužno da uradi. Zakon propisuje i da, kada organ vlasti ne izvrši preporuke, zaštitnik o tome može da obavesti javnost, Skupštinu i Vladu, a može i da preporuči utvrđivanje odgovornosti funkcionera koji rukovodi organom uprave“, dodaje se u saopštenju.

U noći između 24. i 25. aprila osobe s fantomkama bagerima porušile su nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici i maltretirale građane koji su se tu zatekli, vezivali ih i oduzimali im mobilne telefone. Građani su zvali policiju, ali su ih službenici, govoreći da nisu nadležni, upućivali na Komunalnu policiju u kojoj su im takođe rekli da nisu nadležni, te niko nije obavio uviđaj.