Stanari Cetinjske traže da se ispuni obećanje Gorana Vesića

Vesti 16. jul. 201611:56 > 11:58
Podeli:
Izvor: Beoinfo

Stanari Cetinjske i nekoliko okolnih ulica u Beogradu održali su u petak uveče protest ispred ulaza u bivšu fabriku BIP-a u čijem krugu je smešteno desetak noćnih klubova. Građani su od nadležnih organa tražili da obezbede javni red i mir, i da ih zaštite od buke od koje ne mogu da spavaju.

„Pozivamo nadležne komunalne organe da reaguju i obezbede javni red i mir, a gradske vlasti, da ispune obećanje gradskog menadžera Gorana Vesića i da do septembra trajno reše problem neregularnog rada noćnih kluba i noćne buke, ne samo u njihovom delu Beograda već i u Zemunu, Vraćaru, Dorćolu, Novom Beogradu i Savamali“, rekao je predsednik Skupštine stanara Cetinjske Igor Borozan.

Stanari tih ulica, članovi udruženja „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku“ i „Beograđani protiv noćne buke“, rekli su da ne traže progon noćnih klubova, već sprovođenje propisa koji će obezbediti suživot svih Beograđana bez ugrožavanja ičijih ljudskih i građanskih prava.

Prema rečima učesnika protesta, vlasnici tih klubova koriste rupu u zakonu koji muziku do 24 sata ograničava samo u stambenim zgradama i da pošto su sa druge strane ulice, mogu da rade šta hoće.

Borozan je rekao da nigde u svetu u urbanim zonama ne postoje mesta s kojih se muzika bez ikakvih ograničenja čuje celu noć, na kojima se do ranih jutarnjih sati ispod nečijih prozora pije, svađa i povraća i gde vlada komunalni haos.

„Razumemo potrebe mladih i želju za provodom, razvojne potencijale grada kojima se želi privući što veći broj turista željnih noćnog života, ali ne možemo im pružati ono što se ne može zamisliti u njihovim urbanim jezgrima, a samim tim to se ne bi smelo dešavati ni u centru najveće balkanske prestonice“, rekao je Borozan.

Kaže da je lep „taj orjentalno balkanski san o gradu koji nikada ne spava a njegovi žitelji nikada ne rade“, ali dodaje da stranci ipak moraju da znaju da Beograđani ipak imaju radne obaveze zbog kojih ne mogu da doprinesu ostvarenju njihovog sna.