Napad pokazao da su metode napada terorista sve raznovrsnije

Vesti 15. jul 201610:02 > 10:05
N1

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić kaže da je trenutak napada u Nici odabran da bi se pokazalo da demokratija kao što je Francuska ne mogu da budu bezbedne i da bi se proširila kultura straha.

“To je dan kada se obeležava pravo na slobodu i jednakost koja je izborena u francuskoj revoluciji i znalo se da će tu biti veliki broj ljudi”, rekla je ona za N1.

“Ono što je bitno naglasiti je da ovaj napad pokazuje da su metode delovanja terorista sve raznovrsnije i da nije dovoljno aktivirati bezbednosne službe jer je veći broj pojedinaca koji sada deluju van grupa a dele ideologiju terorista. To je nemoguće sprečiti delovanjem bezbednosnih službi, za to je potrebno ukljucenje nekih drugih aktera. Pokazalo se da je počinilac neko s kim je francuska policija “bila u kontaktu dok je bio ‘samo kriminalac’, pre nego što je radikalizovan“, navodi Stojanović Gajić.

Komentarišući to što je i ovaj napad izvršila osoba koja je državljanin zemlje u kojoj je izvršen, ona naglašava da je to samo dokaz da uzrok problema nisu neki drugi već sama demokratska društva koja nisu uspela da svojim građanima iskomuniciraju da su jednaki kao drugi građani.

„Trend je da su počinioci ovih napada državljani zapadnih država, koji su odrasli u njima i koji se osećaju građanima drugog reda a koji su često imali nekih problema bilo na nivou svoje zajednice ili sukob sa institucijama. Njima se preko interneta nudi ideologija koja im nudi budućnost i to se ne može sprečiti pa je potreban angažman unutar Francuske i drugih zemalja“, ističe direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.