Jovanović: Dodik trajno ugrožava interese srpskog naroda

Vesti 14. jul 201621:06 > 21:09
Podeli:
Izvor: N1, arhiva

Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je da predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik "trajno ugrožava" interese srpskog naroda koristeći se kako se navodi, "ekstremnim nacionalizmom kao jedinim preostalim alatom za očuvanje vlasti".

Kako je u saopštenju naveo lider LDP-a Čedomir Jovanović, korišćenje reči „genocid“ za opisivanje zločina nad Bošnjacima u Srebrenici, nije izraz „ničijeg hira, manjeg patriotizma li nacionalne izdaje već priznavanje činjenice utvrdjene kroz više sudskih procesa, koju priznaju sve evropske institucije i trezveni ljudi, bez obzira na nacionalnu ili političku pripadnost“.

„Ako Dodik razmišlja da prihvati Vučićev predlog da dâ saglasnost da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, mora imati u vidu da se taj isti 11. jul u EU obeležava kao Dan genocida, da svaki trenutak, dan ili godina koje provedemo pokušavajući da negiramo stvarnost, čini da manje ličimo na ljude spremne da izgrade budućnost zasnovanu na miru i saradnji, a više na saučesnike politike koja je uništila našu zemlju i sve oko nje“, ocenio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, budućnost srpskog naroda sa obe strane Drine biće neizvesna i traumatična „sve dok političari kao Dodik svoju sudbinu budu vezivali za večito saplitanje BiH u pokušaju da postane normalna država, dok ratnu politiku bude sprovodio drugim sredstvima i dok ne bude postojala sposobnost da se razume tudja patnja i da se poštuju tudje žrtve“.

„Od naše sposobnosti da budemo drugačiji od Dodika, i svih koji su pre njega radili ono što on radi danas, zavisi ne samo naša bolja budućnost, nego i naš opstanak“, dodao je Jovanović.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je danas lidera LDP-a da „misli da treba da se ukine RS“, dodavši da je Jovanović „u suštini politički nekontrolisana navodjena raketa, izvan vremena i prostora“.