Hrvatski ambasador veruje u uspešan dijalog sa Srbijom

Vesti 14. jul 201614:21 > 14:25
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Ambasador Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić izjavio je da će se o univerzalnoj nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina još razgovarati u okviru njenog pregovaračkog procesa o pristupanju Evropskoj uniji, ali da ne očekuje veće probleme u rešavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije.

To pitanje je stvar stručnjaka koji sprovode zakone, videćemo šta će biti ubuduće, bitno je da tužilaštva dve zemlje dobro sarađuju već godinama, izjavio je Markotić novinarima na okruglom stolu „Bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske: manjinska politika i evropske integracije“.

Hrvatskoj jeste interes članstvo Srbije u EU i dugoročno gledano to je jedini pravi put da dve zemlje rešavaju otvorena pitanja i idu ka stabilizaciji odnosa, uključujući i političke, naglasio je on na okruglom stolu Foruma za etničke odnose.

Markotić je istakao da je, u pogledu poglavlja 23 i 24 za Srbiju, Hrvatska aktivno pregovarala sa Evropskom komisijom i predsedavajućom Holandijom da se u zajedničkoj poziciji, koja će biti usvojena na Međuvladinoj konferenciji 18. jula u Briselu, uključe i neke teme koje su u interesu Hrvatske, a nisu baš bilateralne, ali su one na kraju shvaćene kao evropski standardi i vrednosti.

Prema njegovim rečima, svih 28 članica se usaglasilo i to je dokument koji će biti okvir za pregovore u Poglavlju 23 sa Srbijom.

Kao važna u bilateralnim odnosima on je podvukao pitanja nestalih, sukcesije i granice, uz ocenu da ako stručnjaci dve zemlje ne uspeju, pitanje granice na Dunavu staviti pred Međunarodni sud pravde.

Markotić je ocenio da je Deklaracija, koju su nedavno potipisali predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Srbije Aleksandar Vučić korak napred, naročito politički.

Moramo sačekati da se formiraju vlade s obe strane i onda je najvažnije sprovesti ono što je zacrtano, i za sva otvorena pitanja da se imenuju vođe mešovitih odbora i da im se da veća nadležnost, kako to ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru, zaključio je on.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je ocenio da su bilateralni odnosi dosad bili zanemareni i da je potpisivanje Deklaracije između Grabar Kitarović i Vučića pokazalo da će Vlada Srbije u novom sazivu poklanjati pažnju bilateralnim odnosima.

Prema njegovim rečima, najteža pitanja između Srbije i Hrvatske su problemi granice i upravljanje rekama.

Diplomata Zoran Milivojević je ukazao da ukoliko dođe do proboja Deklaracije i nova hrvatska vlada je prihvati, ako obe strane ostanu pri namerama, koje su zacrtale kao intrerese u regionalnom i na planu dobrosusedskih odnosa, može se govoriti o perspektivi.

Ali, ako i ova deblokada ostane, kao i prethodne, kratkog daha i bez realizacije u otvorenim pitanjima, opet će se dešavati da nas događaji demantuju na najsuroviji način, upozorio je on.