Aleksandra Tomić iz SNS na čelu Odbora za finansije

Vesti 14. jul 201613:20 > 13:22
Podeli:
Izvor: FoNet/Božidar Petrović

Poslanica Srpske napredne stranke Aleksandra Tomić izabrana je za predsednicu skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, a za njenog zamenika izabran je poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević.

Aleksandru Tomić predložio je poslanik koalicionog partnera SNS, Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković, koji je kazao da ona ima iskustvo, praksu i znanje, jer je ranije predsedavala Odborom za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Zamenica člana Odbora, poslanica DSS Gorica Gajić kazala je da je Lapčević odličan kandidat za to mesto zbog njegovog dugogogdišnjeg parlamentarnog iskustva i aktivnosti u Odboru za finansije.

Šef poslaničke grupe Pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović rekao je da bi bilo dobro da se poslanicima dostave biografije kandidata za predsednike i da Skupština osim zakonodavne ima i kontrolnu funkciju koju bi trebalo da obavlja.

„Jako smo slabi u zakonima da analiziramo šta će uticati na budžet i da analiziramo šta se desilo. Kada se, na primer, poveća neka poreska stopa da vidimo kakve je efekte to dalo, kada predložimo subvencije, da vidimo da li smo negde drugde mogli da potrošimo taj novac“, rekao je Radulović.

Odbornik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatovć izjavio je da je Aleksandra Tomić odlična kandidatkinja jer ima veliko poznavanje sveta finansija i energetike i dodao da ona treba da bude lider Odbora, a da Odbor treba da donese plan rada.

Poslanik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić rekao je da Srbija od 2002. godine nema zakon o završnom računu budžeta Srbije.

„To znači da ova država nije polagala račun građanima šta je i koliko potrošeno od planiranog. To znači da Skupština nije razmatrala ni zakonom odlučila kako je vlast trošila pare“, rekao je Krasić.

Poslanik Socijldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović rekao je da je Odbor za finansije odbor u kome ima „najmanje političkih prepucavanja“ i odbor koji se susreće sa problemima.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić kazao je da „ima poštovanje za reference“ Aleksandre Tomić, ali da ne može da se saglasi sa načinom na koji se bira predsednik – bez konsultacija stranaka.

Lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ ima devet članova Odbora, SRS dva, dva člana ima i lista SPS-Jedinstvena Srbija, dok po jednog člana imaju DS, DSS, Pokret „Dosta je bilo“ i Savez vojvođanskih Mađara.