Mekalister: Srbija mora da prati EU u uvođenju sankcija

Vesti 14. jul 201610:28 > 10:31
Podeli:
Izvor: FoNet/Nenad Đorđević

Izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister kaže da je Srbija, kao zemlja aplikant za članstvo u EU, obavezna da sledi pravila Unije i uvede sankcije onim zemljama kada je to neophodno.

“S jedne strane moramo biti jasni po pitanju ruske agresije u Ukrajini, da to ne sme da se tolerise. S druge strane, moraju se uzeti u obzir tradicionalne veze koje Srbija ima sa Rusijom koje čak mogu biti most za dijalog jer niko nije zainteresovan za dugoročnu konfrontaciju sa Rusijom. Do tada, moramo da pokažemo odgovor , sankcije, na rusko menjanje granica u Evropi. To nema veze sa antiruskom politikom već sa zajedničkim vrednostima EU” , kaze u intervjuu za Blic Dejvid Mekalister.

Dodaje da ako je Srbija pozvana da se pridruži EU to znači da je spremna da deli i promoviše vrednosti EU.

Napomenuo je i to da Merkelova inicirajuci berlinski procec pokazuje njenu posvecenost regionu i saradnju sa srpskom vladom i dodao da je veoma bitno pokrenuti poglavlja 23 i 24 koja Brisel podrzava.

Istakao je da u vezi sa normalizacijom odnosa sa Kosovom, od Srbije zahteva da se obaveže na vidljiva I održiva poboljšanja odnosa koja bi postepeno trebalo da dovedu do jasne saradnje. To se, kako je naveo, odnosi na implementaciju dogovora iz energetskog sektora, telekomunikacija, mosta u Mitrovici, Zajednica srpskih opstina…