Dačić: Licemerne izjave iz BiH i Turske

Vesti 13. jul 201617:51 > 18:02
Podeli:
Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je krajnje licemernim izjave bošnjačkih i turskih političara o Srebrenici, vezano za Srbiju.

Umesto što napadaju Srbiju, trebalo bi da se sete da je Narodna skupština Srbije 2010. godine usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ukazao je Dačić u pisanoj izjavi.

Dačić je podsetio da je idejni tvorac te Deklaracije bio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, koji je vlast u Beogradu tada informisao da je tekst usaglasio sa tadašnjim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom.

„Sramotno je da šest godina nakon toga Bošnjaci i Turci drže lekcije Srbiji, koja je jedina od balkanskih zemalja donela skupštinsku deklaraciju o zločinu nad pripadnicima nekog drugog naroda. Niko nikada nije doneo nijedan akt na prostoru bivše Jugoslavije o osudi zločina protiv Srba“, naveo je on.

„Čavušoglu bi mogao da se rasplače i nad Ćele kulom“

Dačić je ministra spoljnih poslova Turske Mehmeda Čavušoglua, koji kaže da dok Bosna plače, Turska ne može mirno da spava, podsetio na „turske zulume za pet vekova okupacije“.

Čavušoglu bi morao da se rasplače i nad Ćele kulom u Nišu koja je izgrađena od lobanja ubijenih Srba na Čegru 1809. godine. Valjda su i srpske majke doživele bol kada su im odvodili decu kroz tzv. danak u krvi, praveći od njih janjičare, istakao je on.

Dačić smatra i da bi i neki turski zvaničnik mogao da klekne i pred Ćele kulom u Nišu i izvini se Srbima za sve zločine za tih pet vekova.

Kako bi Turska reagovala kada bi Srbija osudila ubistvo milion Jermena i nazvala ga genocidom? I zašto Bošnjaci ne osude zločin nad Jermenima i nazovu ga genocidom kao što su to uradile mnoge zemlje u svetu, zapitao je Dačić.

On je zatražio od Tadića da javno saopšti sa kim je dogovorio tekst Deklaracije koji je usvojen u Skupštini Srbije, jer „sigurno nije donet bez konsultacija“.

Zaista je krajnje vreme da svi shvate da je Srbija spremna za pomirenje, mir i izgradnju zajedničke budućnosti, ali nikada neće dozvoliti da je niko ponižava, poručio je Dačić.