Vučić: Zatvorenici iz Gvantanama primljeni na osnovu Ustava

Vesti 13. jul 201612:42 > 18:39
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Predsednik Vlade u tehničkom mandatu rekao je da je Srbija na osnovu Ustava i bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), primila dva bivša pritvorenika iz američkog vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi.

„Danas je najveći problem to da li jedna država koja drži pod video i ostalim vrstama nadzora to može da izdrži ili ne može. Te ljude smo primili po osnovu saradnje sa SAD u skladu sa Ustavom i bilateralnim odnosima sa SAD. A na osnovu kog sporazuma su naši ljudi s oružjem u Libanu ili na Kipru, to niko ne pita“, rekao je Vučić novinarima u Aranđelovcu.

On je naglasio da je Nemačka primila pet puta više bivših pritvorenika iz Gvantanama, ali da se tome ne poklanja velika pažnja, kao što je to slučaj u Srbiji.

„Jesmo li deo sveta ili nismo? Srbija će sarađivati sa svima i uraditi ono što je najbolje za nju, a da njeni građani ne snose bilo kakve posledice“, dodao je on.

Rekao je i da „umire od smeha čitajući gluposti po novinama i na televizijama o toj temi“.

Migrantska kriza jedini problem

Predsednik Vlade Aleksanadar Vučić rekao je da je migrantska kriza jedini problem sa kojim se Srbija sada suočava i da će u naredna dva-tri dana biti donete odgovarajuće odluke.

„Jedini probem sa kojim se Srbija suočava je migrantska kriza. Biro za koordinaciju službi bezbednosti ne zakazujemo ne zato što nema potrebe nego zato što nemamo odluku koju bismo doneli, ali ćemo te odluke koje nisu lake morati da donesemo u naredna dva ili tri dana“, rekao je Vučić u Aranđelovcu.

Nova vlada „kada bude mogla da se dobije“

Upitan kada će biti formirana nova vlada Vučić, koji je i mandatar, rekao je da će Srbija dobiti vladu „kada bude mogla da je dobije“ i da će sve biti u skladu sa Ustavom i zakonom.

Prema njegovim rečima, u Srbiji sve dobro ide i sve je pod kontrolom.

„Ova vlada dobro, vrlo dobro funkcioniše i nova će funkcionisati još bolje“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da sa liderom socijalita Ivicom Dačićem nije razgovarao o formiranju Vlade, „jer da jeste našao bi Ivica svog novinara da iz felša najavi šta smo se dogovorili“.

„Zato ni sa kim ne razgovaram, radim važan posao“, rekao je Vučić.

Najavio je da 18. jula putuje u Brisel gde treba da budu otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Oštrije kazne za nasilničko ponašanje

Mandatar je u Aranđelovcu najavio pooštravanje zakonskih propisa i kazni za različite vrste siledžjiskog i nasilničkog ponašanja i da će informacije o tome izneti u petak, 15. jula.

„Mi pripremamo u petak iznošenje ozbiljnog plana. Imamo još određenih konsultacija sa ljudima iz Sigurnih kuća, sa nosiocima različitih institucija, poverenika, organa i organizacija. Mi smo spremili sveobuhvatan plan koji ćemo vam izneti ministar pravde i ministar policije i ja u petak“, najavio je Vučić.

Kako je rekao, uvodi se snažnija „pravno-krivična odgovornost“, ali i snažnija prekršajna odgovornost.

„Veoma preteću. Mnogo teže posledice, teže konsekvence za svakoga ko misli nasiljem da se posluži i u porodici i van nje. Mnogo oštrije i žešće kazne i mnogo bolje koordinisano delovanje tužilaštva, pravosudnih organa, policije i svih oni koji u tom lancu treba da pruže najbolje rezultate“, kazao je on.

Upitan da prokomentariše inicijative u javnosti za vraćanje smrtne kazne u Srbiju Vučić je pitao novinare da li misle da bi to sprečilo nasilnike. Rekao je da se država ne može voditi „tako kako nekome padne na pamet“.

Vučić: Ne mogu nikoga da krivim za Hadžićevu smrt

Predsednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić rekao je da ne može nikoga da krivi za smrt haškog optuženika i nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića.

„Ne mogu da krivim bilo koga za smrt od raka. On se borio hrabro i ja izražavam saučešće porodici Gorana Hadžića“, rekao je Vučić novinarima u Aranđelovcu.

Goran Hadžić, koga je Haški tribunal u aprilu 2015. godine pustio na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga, preminuo je u utorak uveče u Novom Sadu.

Na pitanje da li je sa predstavnicom SAD Viktorijom Nuland razgovarao o slučaju ubijene braće Bitići, Vučić je rekao da se za predstavnicima SAD uvek razgovara o toj temi.

„Važno je da se reši taj slučaj, to bi bilo dobro i za Srbiju. Niko ne želi da prikriva ratne zločine“, rekao je Vučić.