Kako zaštiti decu od nasilja i pedofila?

Vesti 12. jul 201618:25 > 19:13
Podeli:
Izvor: N1

Osumnjičeni za zločine nad trogodišnjom devojčicom i jednom ženom u selu Vratarnica Vladica Petronijević nikada policiji nije prijavljivan kao seksualni prestupnik. Šta je moglo drugačije da se uradi i spreči tragedija i da li je moguće decu ni na sekund ne ispustiti iz vida?

“Ako me pitate da li je moguće prevenirati ih u potpunosti, moj odgovor je ne. Znači, ne postoji ni jedno društvo ni jedna država u svetu koja je u potpunosti lišena takvih prestupnika koji čine tu vrstu krivičnih dela”, kaže za N1 Ivana Stevanović sa Instituta za kriminološka istraživanja.

Jedan vid prevencije su sudske presude smatraju kriminolozi. Tako je i Slobodan Jovanović napisao ‘Marijin zakon’ u znak sećanja na ćerku koju je izgubio kada ju je komšija napastvovao i ubio.

Formiran je i registar pedofila i silovatelja koji predviđa posebne mere za osuđenike posle izdržane kazne zatvora. Ipak za sve vreme od kada radi, u registar koji je tajan, upisana su samo četiri pedofila.

Jovanović kaže da je to apsurd, kada se uzme u obzir da je registar dužnika u Srbiji javan.

 “Ako je da pedofili ne mogu biti javno prokazani, nemojmo ni da građani budu javno prokazani. Dakle, građani mogu biti i za njih ne važi zaštita podataka o ličnosti, a za pedofile važi. Hajde da se dogovorimo i ne menjamo pravila u sred utakmice – važi ili ne važi”, kaže nam Slobodan Jovanović.

A umesto o prevenciji stranice tabloida prepune su tekstova u kojima se do detalja opisuju muke kroz koje su žrtve prošle.

“Smrt se prodaje, tragedija se prodaje, onda ljudima lična tragedija bude malo manja kad vide tuđu, to sve imate i kroz rijalitije, onda opisivanje umiranja, to sve govori da smo u strašnom problemu, a mejn strim mediji kažu da nismo – e to je još gore”, navodi psihoterapeut Marko Braković.

Posle ovakvih naslova Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je urednike i novinare da prekinu objavljivanje senzacionalističkih sadržaja o zločinima i tragedijama u Srbiji i ocenili da su time u proteklih nekoliko nedelja „na najgrublji način kršili novinarsku etiku i vredjali žrtve i njihove porodice“.