Matija Bećković počasni građanin Subotice, opozicija protiv

Vesti 12. jul 201616:17 > 16:19
Medija centar Beograd/arhiva

Književnik i akademik Matija Bećković izabran je za počasnog građanina Subotice na sednici Skupštine grada.

Predstavnici opozicije bili su protiv jer su tvrdili da je odluka donešena suprotno pravilniku na osnovu kojeg se to priznanje dodeljuje.

Predsednik Komisije za dodelu zvanja i priznanja Tomislav Žigmanov, koji je i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, najavio je ostavku.

„Vi u njegovom delovanju ne možete pročitati ni jedan trag koji je afirmisao grad Suboticu, da je bila u fokusu njegovog interesa – bilo književnog, bilo političkog. Nedostaje kriterijum, ono što opredeljuje kandidaturu Matije Bećkovića da postane počasni građanin“, rekao je Žigmanov.

Odbornici vladajuće većine naveli su da je Bećković zaslužio ovu titulu jer je svojim delima afirmisao ne samo Suboticu već i celu zemlju.

Odluka je usvojena glasovima većine iz Srpske napredne stranke (SNS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), kao i pojedinih odbornika iz opozicije.

„Ovde se ne radi o tome da li je neko u potpunosti ispoštovao šta se u pravilniku u ovom momentu nalazi, nego da li je zaista svojim stvaralaštvom i radom zadužio da bude laureat“, rekao je Aleksandar Grubor, odbornik SNS-a.

Bećkoviću će priznanje Počasni građanin biti dodeljeno 1. septembra, na Dan Grada Subotice.