Prosvetari najavili tužbu protiv Vlade zbog obračuna plata

Vesti 12. jul 201614:20 > 14:24
N1

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je da će pokrenuti nove tužbe protiv Vlade Srbije zbog pogrešnog obračuna plata na osnovu čega je zaposlenima u prosveti naneta šteta od 450 miliona dinara.

„Nakon što je Zakonom o radu promenjen obračun zarada da se više ne obračunavaju poslednja tri nego 12 meseci, prosvetnim radnicima je smanjena plata u proseku oko 5.000 dinara“, rekla je predsednica Unije Jasna Janković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prema proceni Unije, oko 10.000 zaposlenih u prosveti će ostati bez dela norme zbog manjeg broja upisanih đaka u srednje stručne škole a zbog novih uputstava o formiranju odeljenja i načinu finansiranja (CENUS) u osnovnim i srednjim školama veliki broj vannastavog kadra već je proglašen tehnološkim viškom.

„Novi pravilnici, CENUS, koji su se pojavili u avgustu, ostavili su bez posla naše kolege bez dela norme ili čak bez cele norme“, rekao je član resora za analitiku i članstvo Unije Stevan Jurić.

On je naglasio da je primena tih pravilnika pokazala da je funkcionisanje velikog broja škola u Srbiji dovedeno u pitanje jer su te škole ostale sa manjim brojem sekretara, pedagoga, psihologa, pomoćnog i tehničkog osoblja.

„Rigorozne odredbe ovih pravilnika dovele su stotine ljudi u situaciju da postanu tehnološki viškovi, a loš sistem prosvetne inspekcije je opet zakazao“, rekao je Jurić.

Prema njegovim rečima, stavovi Unije u vezi pravilnika o finansiranju su da svaka škola treba da ima sekretara, šefa računovodstva, bibliotekara, kako bi funkcionisala, kao i da broj vannastavnog osoblja mora srazmerno da raste u skladu sa povećanjem broja odeljenja.

Unija sindikata je uputila i pismo mandataru za sastav nove Vlade Srbije Aleksandru Vučiću u kojem predlaže profil osobe koja bi trebalo da bude ministar prosvete.

U pismu se navodi da ta osoba mora da poznaje obrazovanje u svim nivoima od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja i da ima veru u sistem koji će predstavljati.