Broji izbeglica raste, situacija veoma teška

Vesti 11. jul 201619:42 > 19:44
N1

Broj izbeglica koji se nalazi na granici između Srbije i Mađarske, uz ogradu koju je podigla Budimpešta, i dalje raste, kao i broj onih koji ilegalnim kanalima stiže u Srbiju.

Komesarijat za izbeglice preporučio je nadležnima da pojačaju zaštitu granice s Makedonijom i Bugarskom kako vi se sprečio dolazak ljudi koji posle ne mogu da napuste Srbiju.

Radnoj grupi za praćenje migracionih tokova se preporučuje i da obezbedi da u Srbiju mogu da uđu samo oni koji „iskreno žele“ da zatraže azil, a da se ostalima savetuje da nađu neki drugi put, navode u Komesarijatu.

Novinar N1 koji je na Horgošu javlja o teškoj situaciji u kojoj se nalaze izbeglice. Oko 700 ih je na Horgošu, 300 na Kelebiji i oko 300 u centru u Subotici.

Uslovi su veoma teški, nema sanitarija, a hranu obezbeđuju humanitarne organizacije. Situacija je još dramatičnija jer prema pdacima UNHCR-a trećina su maloletna lica i deca.

Većina izbeglica planira da po svaku cenu pređu u Mađarsku, ako treba i da proseku ogradu. Međutim, ukoliko budu uhvaćeni u prostoru od osam kilometara od granice biće vraćeni.

Broj ilegalnih prelazaka u Mađarsku se povećava, u petak je vraćeno 45, a u nedelju 128 izbeglica.